V GORAH

Prenočitev v planinskih kočah: to bo letos mogoče prvič

Objavljeno 16. junij 2020 18.52 | Posodobljeno 16. junij 2020 22.18 | Piše: STA, M. U.

Rezervacije prenočitev bo letos prvič mogoča prek spleta.

Nova planinska koča na Mrzlem vrhu. FOTO: PD Žiri, Damijan Dolenec, Press Release
Planinska sezona 2020 je tik pred vrhuncem. Planinske koče, izjema so nekatere na širšem območju Triglava, so že odprle vrata. Novost letošnjega leta v Sloveniji pa bo, da bo prenočitve prvič mogoče rezervirati prek spleta, je na novinarski konferenci na Mali planini povedal podpredsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Miran Eržen.
 

Plačilo tudi s turističnimi boni


Predstavniki PZS so še enkrat opozorili, da bo letos v planinskih kočah, bivakih in drugih objektih – 179 objektov nudi 1.400 ležišč – prenočitev z zajtrkom mogoče plačati tudi s turističnimi boni. »Koče so pripravljene, pozval pa bi vse planince, da zaradi uporabe bona s seboj prinesejo čim večkrat fotokopiran osebni dokument. To bo zelo olajšalo delo in prihranilo marsikatero nevšečnost,« je povedal Eržen.
 

Nov sistem rezervacij


A novost sezone bo nov sistem rezervacij, ki bo zaživel v prihodnjih tednih, s čimer se Slovenija pridružuje državam alpskega loka, to je Avstriji, Nemčiji, Švici, Južni Tirolski in Lihtenštajnu, kjer so tovrstne rezervacije že praksa.
Med opremo za hribe dodajte tudi razkužilo in po potrebi obrazno masko.


»S tem bo odpadla obremenitev telefonskega naročanja, oskrbnik in naročnik pa bosta videla, koliko je prostih mest v koči. Res pa je, da bo imel oskrbnik po novem pravico odtegniti stroške, ki jih je imel zaradi neodjavljenega prihoda, česar planinci doslej niso bili vajeni. A v hotelih in drugih turističnih zmogljivostih je to že dolgo običajna praksa.« Letos naj bi se sistemu pridružilo od 10 do 15 najbolj obiskanih planinskih koč.
 

Zaradi epidemije planinska sezona ne bo enaka


Generalni sekretar PZS Matej Planko pa je opozoril, da zaradi epidemije covida 19 tudi planinska sezona ne bo enaka ostalim. Manjkali bodo predvsem številni gostje iz tujine.
image
HANC MARJANA Zelenica nad Ljubeljem, 21. 9. 2012, Planinska koča na Zelenici, v kateri deluje Gorniški učni center. FOTO: Marjana Hanc

»Dva meseca in pol zaradi ukrepov ni bilo nobenih organiziranih aktivnosti. Mi smo vseskozi obveščali širšo javnost in planinska društva. S koncem maja je bila epidemija sicer odpravljena, a veljajo določene omejitve pri izvajanju dejavnosti in kar nekaj priporočil. Med opremo zahribe zato dodajte tudi razkužilo in po potrebi obrazno masko.«

 
Deli s prijatelji