ONESNAŽENOST ZRAKA

Nič dobrega nas ne čaka, izdali svarilo pred četrtkom

Predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Fotografija: Je spet čas za obrazne maske? FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Je spet čas za obrazne maske? FOTO: Dejan Javornik

»Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje (Arso) v četrtek pričakujejo zelo visoke ravni delcev PM10. Zaradi toplega zraka v višinah bo kljub vetru ponekod še vedno prisoten temperaturni obrat, ki bo onemogočal redčenje onesnaževal,« so sporočili s Centra za obveščanje RS (Cors).

Povečana raven onesnaženosti zraka z delci je sicer bolj pogosta v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka (najbolj promet, pa tudi industrija, kurišča). V manjših naseljih zrak močno onesnažijo zlasti individualna kurišča, ugotavljajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz)

Predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz).

Izpostavljamo nekaj nasvetov Nijz:

  • Bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod;
  • Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem;
  • Bivalne prostore (doma) učinkovito prezračujemo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Prostore, kjer je večje število ljudi (npr. šole, uradi), zaradi omejevanja širjenja akutnih okužb dihal učinkovito prezračujemo čim večkrat;
  • Bodimo pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba fizične napore zmanjšati;
  • Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčno-žilni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije