INFORMACIJSKA TEHNOLOGIJA

Nelogična poteza: na tej fakulteti bodo morali znižati število vpisnih mest

Ministrstvo je ukinilo financiranje povečanega vpisa, zato se bo lahko prihodnje leto na to fakulteto vpisalo 50 študentov manj.
Fotografija: Na letošnjem informativnem dnevu FRI Fakulteta za računalništvo in informatiko FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Na letošnjem informativnem dnevu FRI Fakulteta za računalništvo in informatiko FOTO: Jože Suhadolnik

Na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko bodo po sklepu senata kljub povečanim potrebam po strokovnjakih s področja informacijske tehnologije in zanimanju mladih zaradi znižanja financiranja s strani države prihodnje študijsko leto število vpisnih mest na programih računalništva in informatike 1. in 2. stopnje znižali za 50.

Kot so sporočili po torkovi seji senata fakultete, ki izobrazi večji del visoko kvalificiranega kadra s področja računalništva, je letos študij začelo 417 novih študentov, ob tem pa si je računalniško izobrazbo pri njih želelo pridobiti še 220 dijakov, a zanje že letos ni bilo dovolj razpisanih mest.

Zmanjševanje financiranja se torej dogaja ob dejstvu, da se mladi zavedajo perspektivnosti področja in se želijo izobraževati za inženirje računalništva in informatike, ob tem pravijo na fakulteti za računalništvo in informatiko in dodajajo, da digitalna strategija države predvideva vse večje potrebe po računalniških kadrih, ki jih že zdaj primanjkuje v zasebnem in javnem sektorju.

Potrebe vse večje, denarja vse manj

Po podatkih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) bi vsako leto potrebovali 6000 novih strokovnjakov, vendar jih Slovenija ne izobrazi niti pol toliko, pri tem pa država financiranje izobraževanja teh profilov celo zmanjšuje.

Naslednje leto bo namreč na fakulteti vpisnih mest 50 manj, ker je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije že po dveh letih ukinilo financiranje povečanega vpisa v programe računalništva in informatike, ki je vsaj deloma omililo razkorak med številom izobraženih kadrov in potrebami po njih v državi, so še dodali na fakulteti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije