APRILSKO VREME

Nekateri deli države pobeljeni, sunki burje presegajo 100 kilometrov na uro (FOTO in VIDEO)

Pred nevarnostjo pozebe nas bo nekoliko obvarovala povečana oblačnost, a dovolj je ena sama jasna in mirna noč, da nočne temperature v notranjosti Slovenije padejo pod ničlo.
Fotografija: Kanin, sneg FOTO: Urban Meglič
Odpri galerijo
Kanin, sneg FOTO: Urban Meglič

Sneženje je sprva zajelo pas od Koroške do Gorenjske, nato pa se je razširilo tudi na druge dele države proti jugu. V Kopru je temperatura že padla na 7 °C, še pred nekaj urami je bilo tam 22 °C.

Padavine so tako zajele večji del države, še vedno sneži tudi v nižje ležečih predelih. Močno se je shladilo, temperatura se je marsikje spustila pod ledišče. Vreme je ponekod povzročilo težave. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so gasilci s cestišč odstranili 12 podrtih dreves. Sunki burje presegajo 100 kilometrov na uro, opozarja Arso.

Sneg je šokiral tudi nekdanjega ministra Aleša Zalarja, ki je na omrežju X zapisal, da pri njih noro sneži.

Za jugozahod države in tudi za osrednjo Slovenijo je izdano oranžno opozorilo zaradi močnega vetra, zaradi snežnih razmer je oranžno opozorilo izdano za južno polovico ter severovzhod države.

Sneženje je zajelo velik del države. FOTO: Bralka Katja
Sneženje je zajelo velik del države. FOTO: Bralka Katja

Na prometnoinformacijskem centru za državne ceste voznike ob tem opozarjajo, da je v primeru snega na vozišču obvezna zimska oprema.

Kot so napovedali vremenoslovci, se je po vsej državi močno shladilo, sneženje pa je zajelo tudi nižje ležeče dele države, vključno s prestolnico.

Aktiviranih 13 gasilskih enot

Padavine in veter so povzročale tudi težave. V upravi za zaščito in reševanje so v zvezi s tem zabeležili 23 dogodkov. Aktiviranih je bilo 13 gasilskih enot, od teh štiri poklicne. Gasilci so s cestišč odstranili 12 podrtih dreves, nekaj vej, v šestih primerih posredovali zaradi zalitja in poplav meteornih voda in odstranili viseče pločevine s treh streh objektov.

Na prometnoinformacijskem centru voznike opozarjajo, da je v primeru snega na vozišču obvezna zimska oprema. Trenutno je cesta čez prelaz Vršič zaprta, na prelazih Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh pa so obvezne verige.

Lastniki prikolic in vozil s ponjavami, pozor!

Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom v obe smeri prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, enako velja za regionalno cesto Razdrto-Podnanos-Vipava.

Agencija RS za okolje (Arso) je sicer zaradi snežnih razmer za danes za severovzhodni in južni del Slovenija izdala oranžno opozorilo.

Ponoči bodo padavine ponehale, do jutra se bo razjasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela. V sredo čez dan bo spremenljivo oblačno, sredi dneva in popoldne bodo še krajevne plohe in posamezne nevihte, napovedujejo vremenoslovci.

Arso izdal oranžno vremensko opozorilo

Zaradi močne burje je Arso že prej izdal oranžno vremensko opozorilo za jugozahod za danes med 14. in 23. uro, pred burjo je na Obali po besedah meteorologinje možna tudi kakšna tramontana. Zaradi močnega vetra je Arso oranžno vremensko opozorilo izdal za osrednjo Slovenijo, ki je veljalo med 13. in 15. uro.

Za Hrvaško je razglašen celo rdeči alarm. FOTO: www.meteoalarm.org
Za Hrvaško je razglašen celo rdeči alarm. FOTO: www.meteoalarm.org

Zaradi popoldanskih in večernih snežnih razmer je oranžno vremensko opozorilo izdano za jugovzhodni in jugozahodni del države. Za preostala območja države je bilo za danes, večinoma za popoldne, izdano rumeno vremensko opozorilo.

Najnižje jutranje temperature bodo v sredo od nič do štiri, v alpskih dolinah okoli minus dve, ob morju pa bo v sredo zjutraj okoli sedem stopinj.

Obeti

V četrtek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, še se bodo pojavljale krajevne padavine. V petek bo pretežno jasno s hladnim jutrom.

Po napovedih Arsa se bo dotok hladnega polarnega zraka proti območju Alp nato nadaljeval vsaj kakšen teden dni ali celo več. »Tako bo druga polovica meseca aprila občutno hladnejša od prve. Jutranje temperature bodo od srede večinoma od nič do pet, najvišje dnevne pa od 10 do 15 stopinj Celzija,« so napovedali na Arsu.

Pred nevarnostjo pozebe nas bo nekoliko obvarovala povečana oblačnost, a dovolj je ena sama jasna in mirna noč, da nočne temperature v notranjosti Slovenije padejo pod ničlo. To pa bi ob letošnjem zgodnjem razvoju rastlin lahko povzročilo pozebo, so v objavi na družbenem omrežju še opozorili na Arsu.

Kako pa je pri vas?

Hladna fronta je od severovzhoda sprva potovala na Koroško, Štajersko, Prekmurje in Zasavje, sedaj je zajela vso državo. 

Kako je pri vas? Pošljite nam fotografijo in navedite lokacijo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije