PAHOR IZKORISTIL ZADNJO MOŽNOST

Nataša Pirc Musar kritična do Pahorja zaradi odlikovanja Janše, to je zapisala

Kučan nad odločitvijo presenečen.
Fotografija: Nataša Pirc Musar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar. FOTO: Leon Vidic, Delo

Včeraj je predsednik republike Borut Pahor šestim vidnim predstavnikom slovenske osamosvojitve na posebni slovesnosti v predsedniški palači vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so jih z odprtim pismom simbolno zavrnili 21. junija leta 1993. Kot smo poročali včeraj, so bili med odlikovanimi Janez JanšaIgor BavčarFrance BučarJelko KacinLojze Peterle in Dimitrij Rupel

Vrnitev odlikovanj je sprožila mešane odzive. Kot smo poročali, je bil Kučan presenečen nad Pahorjevo odločitvijo. Meni, da to dejanje ne more izbrisati dejstva, da so bila odlikovanja vrnjena državi, in argumentacije za vrnitev, ki je govorila o poskusu politične destabilizacije. Več o tem preberite tukaj.

Odzvala pa se je tudi bodoča predsednica države Nataša Pirc Musar. »Odlikovanje podeljuje predsednik v imenu države. Z vrnitvijo so izkazali odnos do države, ne do tistega, ki ga izroči. Menim, da vračilo ni primerno dejanje za izkaz nestrinjanja s trenutnimi političnimi razmerami. Ne vidim ovir za spoštovanje volje odlikovancev, ki so si premislili. Sama bi jim vrnitev omogočila, ponovna svečana podelitev pa je neprimerna,« je zapisala.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas