O KPK IN ODSTOPU

Napeto med Golobom in Pirc Musarjevo: v Gibanju Svoboda menijo, da je šla predaleč

Predsednica republike je v intervjuju dejala, da če KPK ugotovi kršitev integritete, bi moral premier odstopiti.
Fotografija: Nataša Pirc Musar in Robert Golob  FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar in Robert Golob  FOTO: Jože Suhadolnik

»Predsednica Republike Slovenije je s svojim današnjim javnim ugibanjem o tem, kaj bi moralo slediti hipotetični odločitvi Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), politično posegla v potekajoč pravni postopek pred KPK,« so v današnji izjavi po intervjuju predsednice republike Nataše Pirc Musar zapisali v Gibanju Svoboda. 

Pravijo, da je ta politični poseg je še toliko bolj sporen, ker prihaja z mesta predsednice države. »Zato v tem primeru ne gre samo za možnost, da gre za politični pritisk na delo KPK, ampak tudi za konflikt interesov, ker je postopek zoper predsednika Vlade Republike Slovenije sprožila predsedničina tesna sodelavka in svetovalka v Uradu predsednice Republike Slovenije, ki je takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države. Predsednik vlade je vse navedbe glede njegovega domnevnega vmešavanja v delovanje policije že večkrat odločno zavrnil.«

Kritična predsednica

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v intervjuju za N1 ocenila, da bi moral premier Robert Golob, če Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovi kršitev integritete glede domnevnega izvajanja pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge na ministrstvu, odstopiti. Ni pa na njej, da ga pozove k odstopu, je dodala.

Predsednica je ob obuditvi srečanj s predsednikom vlade dejala, da se Golob zaveda, kakšne napake je storil v zadnjem letu in pol. »Sem mu pa povedala, da nisem ne v njegovi stranki ne v njegovi vladi, naj mi pusti ta prostor lastnega razmisleka in da za vsako ceno in vedno vlade podpirala ne bom,« je pojasnila.

Z zaskrbljenostjo »in včasih tudi z žalostjo« spremlja, kako zelo hitro se menjajo ministri in kako majhen je bazen strokovnjakov, ki so še pripravljeni prevzeti ministrska mesta. »Zelo sem bila vesela, da do rekonstrukcije vlade ni prišlo, kajti to bi spet pomenilo, da se vrže leto in pol dela stran,« je dejala.

Napovedane reforme so zastale, vlada pa si je na začetku na svoja ramena naložila preveč, ocenjuje. Poročilo predsedničinega foruma na temo zdravstva je posredovala tudi novi ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel, v prihodnjih dneh pa jo namerava povabiti na prvi sestanek. Pri zdravstveni reformi ji je pripravljena pomagati. Tudi stavka zdravnikov in protest civilne družbe po njenem mnenju kažeta, kako pomembna je reforma. »Toda ne takšna po kapljicah, ampak res strateška,« je dejala.

Tudi sodniki izvajajo opozorilni protest zaradi neuresničene odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah, rok za njeno uveljavitev se je namreč iztekel pretekli teden. »V tej situaciji prav nič ne razumem vlade in se mi zdi izjemno nedostojno,« je dejala. Meni, da je treba ločiti ustavno odločbo, ki govori o izenačitvi položaja funkcionarjev, in plačno reformo, ki je po njenem mnenju »drugi tir te zgodbe«.

Pirc Musar je dejala, da so z dopisom ministrstvu za javno upravo glede dodatkov k plačam funkcionarjem v njenem uradu želeli opozoriti na »strašno sračje gnezdo dodatkov v javnem sektorju«, kar pa da ne pomeni, da kdo želi višjo plačo. Razpravo so v kabinetu odprli v času pogajanj za novo plačno reformo, dopis pa je »neki medij« zlorabil na dan, ko je imela prvi nagovor v DZ, je dejala. Ob tem jo skrbi, »kako mediji in na levi in na desni strani postajajo neko orodje politike«. Konkretnih ljudi v ozadju ne želi imenovati, meni pa, da jih dobro poznamo.

Spregovorila tudi o županu Jankoviću

Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću se ne bo opravičila za poziv, naj se dela na kanalu C0 začasno prekinejo in naj se opravi presoja vplivov na okolje, saj da stoji za svojim pravnim mnenjem. Janković jo je namreč k temu pozval, ko je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sklenilo, da presoja vplivov na okolje ni potrebna. »Je pa malce nenavadno, kako se ta odločitev o potrebi po presoji vplivov na okolje spreminja glede na barvo vlade,« je dodala.

Glede mandata Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov je dejala, da bo treba zdaj pokazati inovativne rešitve. Slovenija je v skupini tistih, ki se zavzemajo za reformo celotne Organizacije združenih narodov, prav pa se ji zdi, da se glavnina teh stvari dogaja s tiho diplomacijo. Poudarila je, da je Slovenija angažirana za mir in je proti kršitvam človekovih pravic, kar poudarja tudi glede situacije na Bližnjem vzhodu. »Morate pa Slovenijo zdaj vsi skupaj razumeti, ker je nestalna članica Varnostnega sveta, da se v tej fazi ne smemo postavljati ne na eno ne na drugo stran,« je dodala.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije