Naključno bodo testirali 1500 ljudi

Raziskava bo pokazala, koliko Slovencev je okuženih z novim koronavirusom. Jelka Kacina najbolj skrbi stanje v Ljubljani.
Fotografija: Imunolog Miroslav Petrovec. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Imunolog Miroslav Petrovec. FOTO: Uroš Hočevar

Prihodnji teden se bo najverjetneje začelo preverjanje razširjenosti novega koronavirusa na reprezentativnem vzorcu od 1000 do 1500 naključno izbranih odraslih in otrok iz vseh slovenskih regij. To je včeraj napovedal član svetovalne skupine v sklopu ministrstva za zdravje in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. »Takšno število ljudi bomo anketirali o njihovem zdravstvenem stanju. Ne samo to. Obiskali jih bomo na domu, jim odvzeli bris in tudi vzorec krvi, če se bodo s tem strinjali,« je pojasnil in dodal, da je to potrebno iz dveh razlogov. Po eni strani se po mesecu in pol epidemije v naši populaciji pojavljajo ljudje, ki so okužbo že preboleli, na drugi strani, kot nadaljuje Petrovec, pa bi radi končali špekulacije o velikem številu okuženih, ki naj ne bi imeli simptomov.

Avstrijci že testirali

Tistim, ki bodo privolili v raziskavo, bodo vzeli tudi kri. FOTO: Guliver/Getty Images
Tistim, ki bodo privolili v raziskavo, bodo vzeli tudi kri. FOTO: Guliver/Getty Images
Doslej so podobno raziskavo napovedali v Nemčiji, v manjšem obsegu so jo po besedah imunologa izvedli že v Avstriji, podobno pa je opravila tudi Islandija. Petrovec razloži, da je prednost slovenskega pristopa v tem, da bo raziskava poleg podatka o številu akutno okuženih podala tudi odgovor na vprašanje, ali so v naši populaciji morda ljudje, ki so okužbo v teh dveh mesecih že preboleli. »To pa bomo naredili tako, da bomo v krvi preiskovancev dokazovali protitelesa, ki pokažejo, ali je človek že bil okužen s tem virusom ali ne,« je še dodal Petrovec in vsem tistim, ki bodo povabljeni k sodelovanju v raziskavi, sporočil naslednje: »S tem prostovoljnim prispevkom lahko zelo pomagamo k temu, da pridemo do prave slike in ugotovimo, kakšna je prava prekuženost, in ob teh številkah sprejmemo najboljše ukrepe.« Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko rezultate imeli že pred prvomajskimi prazniki.

Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja bodo prav ugotovitve omenjene raziskave ključne za načrtovanje postopnega sproščanja ukrepov. Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin pa je v zvezi z morebitnim rahljanjem ukrepov glede gibanja med občinami dodal, da zagotovo velja, da je socialna distanca še vedno tisti ukrep, ki omogoča zajezitev širjenja epidemije po Sloveniji. »Večkrat sem povedal in nič nimam proti občanom in občankam Ljubljane, ampak v Ljubljani je največja koncentracija in zato ves čas z veliko zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v Ljubljani in povečevanje števila pozitivnih znotraj Mestne občine Ljubljana.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije