TRTA

Najstarejšo so dobro sfrizirali

Na 13. rezu Čolnikove trte ni manjkala dobra kapljica.
Fotografija: Zlatko Borak, častni predsednik in slovenski vinski vitez, ki je pred 15 leti ustanovil društvo, se je pogumno lotil reza.
Odpri galerijo
Zlatko Borak, častni predsednik in slovenski vinski vitez, ki je pred 15 leti ustanovil društvo, se je pogumno lotil reza.

BENEDIKT – Člani in članice Društva vinogradnikov Benedikt že od ustanovitve, ki se je na pobudo domačega vinogradnika in kletarja Zlatka Boraka zgodila 11. januarja 2003, veliko pozornosti namenjajo izobraževanju. Za približno 70 članic in članov pripravljajo strokovna usposabljanja o vseh opravilih v vinogradu in postopkih negovanja vina v kleteh. Med najpomembnejša opravila zagotovo spada rez trte. Doslej so benediški vinogradniki na posebnih slovesnostih obrezali le svoje tri trte ob cerkvi Sv. Treh kraljev, letos prvič pa so pripravili prikaz reza trte v svojem novem vinogradu, v katerem imajo okoli 350 trsov. Kot pravita Marjan Farasin, predsednik društva in domači viničar, ter Zlatko Borak, častni predsednik in slovenski vinski vitez, ki je pred 15 leti ustanovil društvo, je rez vinske trte prvo in zelo pomembno opravilo v letu, od njega pa je v mnogočem odvisen pridelek tekočega leta in tudi še v naslednjih.
Rez vinske trte je zelo pomembno opravilo, od katerega je v mnogočem odvisen pridelek.
Rez vinske trte je zelo pomembno opravilo, od katerega je v mnogočem odvisen pridelek.

Benedičani so pri cerkvi Sv. Treh kraljev nad Benediktom v Slovenskih goricah, v neposredni bližini rojstne hiše narodnega buditelja in kmetijskega strokovnjaka Dominika Čolnika, pripravili že 13. tradicionalni rez Čolnikove trte. Tako so namreč v občini Benedikt poimenovali potomko stare trte z mariborskega Lenta. Rez je ob pomoči domačega župana Milana Gumzarja, vinskih vitezov Janeza Erjavca in Zlatka Boraka, ki je bil dolga leta tudi viničar, ter domačega župnika Marjana Rola opravil aktualni občinski viničar Marjan Farasin. Kot se ob takšnih svečanih trenutkih spodobi, so domača društva z vinogradniki na čelu pripravila zanimiv spremljevalni program in pogostitev z dobro kapljico in prigrizkom. Dogodek, ki se ga je ob desetinah domačinov udeležilo nekaj gostov od drugod, je vodila ​Saša Lovrenčič, prisotne pa sta pozdravila Farasin in Gumzar ter tistim, ki so to želeli, podelila cepiče obrezanih trt, ki jih bodo lahko posadili doma ali v svojem vinogradu. Za kulturni program so poskrbele Ljudske pevke Žitni klas KD Benedikt ter domači ansambel Vinska trta.
Kdor je želel, je cepiče lahko odnesel s seboj. FOTOGRAFIJE: Igor Barton
Kdor je želel, je cepiče lahko odnesel s seboj. FOTOGRAFIJE: Igor Barton

Občina Benedikt je potomko stare trte posadila 14. maja 2005, ko ji je takratni mariborski mestni viničar Tone Zafošnik predal listino o cepiču stare trte, znamenito vino, polnjeno v umetniško oblikovano stekleničko Oskarja Kogoja, ter listino o vinu z žlahtne vinske trte, stare več kot 400 let, ki še rodi, sorte modra kavčina ali žametna črnina. V spomin na znamenitega naprednjaka in zavednega rojaka Dominika Čolnika, ki je imel v 19. stoletju veliko posestvo z manjšim dvorcem v bližnji dolini potoka Drvanja, so cepič poimenovali Čolnikova trta. Ob njej vsako leto pripravijo slovesni rez, trgatev in še kakšno praznovanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije