VELIKO OBČIN BREZ JAVNIH STRANIŠČ

Najčistejša javna stranišča v Ljubljani

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen podelilo nagrade. Skrb vzbujajoče je, da 44 občin od 85 sploh nima javnih stranišč.
Fotografija: Anja Zidar, Petrol Mlake, Petra Leskovšek Lasetzky, predsednica ocenjevalne komisije, Mateja Saje, predsednica društva, Franc Korpič, Petrol Grabonoš, Danica Koren, koordinatorica akcije Naj javno stranišče, in Miran Heric, Petrol Murska Sobota. Foto: Arhiv društva
Odpri galerijo
Anja Zidar, Petrol Mlake, Petra Leskovšek Lasetzky, predsednica ocenjevalne komisije, Mateja Saje, predsednica društva, Franc Korpič, Petrol Grabonoš, Danica Koren, koordinatorica akcije Naj javno stranišče, in Miran Heric, Petrol Murska Sobota. Foto: Arhiv društva

V gledališču Koper se je minuli petek odvila sklepna prireditev izbora Naj javno stranišče 2019, na kateri je Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) podelilo nagrade in priznanja za najbolj urejena javna stranišča v Sloveniji za leto 2019. Med letom so člani komisije prevozili 4270 kilometrov in izvajali terensko ocenjevanje na 149 lokacijah po vsej Sloveniji. Preverili so, kakšno je stanje javnih stranišč v 85 občinah in na 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji. Ocenjevali so dostopnost, urejenost, označenost dostopa, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material. Najlepše urejena javna stranišča ima MO Ljubljana, ki je dosegla 4,91 točke od 5. V kategoriji bencinskih servisov se je najbolj izkazal bencinski servis Petrol Grabonoš, smer Maribor, s 4,18 točke. Straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2019 je dobila občina Laško, saj je zbrala najmanj točk, in sicer 3,19, med bencinskimi servisi pa Petrolov servis Mokrice, smer Ljubljana, z doseženimi 2,57 točke.

Peter Kadunc, vodja delovne enote čiščenja podjetja Vodovod kanalizacija Snaga. Foto: arhiv društva
Peter Kadunc, vodja delovne enote čiščenja podjetja Vodovod kanalizacija Snaga. Foto: arhiv društva
Petra Leskovšek Lasetzky
, predsednica ocenjevalne komisije, je vesela, da so prvouvrščene občine še izboljšale svoje ocene: »Ta podatek kaže, da je akcija po 11 letih dosegla namen. Seveda pa smo zaskrbljeni, da kar 44 občin od 85 nima javnih stranišč. Tem bomo tudi letos za vzpodbudo pri gradnji podelili zidak.« Občine Ajdovščina, Radovljica, Izola in Maribor so napredovale po lestvici, občini Brežice in Gornja Radgona pa sta močno nazadovali. »Posebno nas veseli, da sta občini Ljubljana in Velenje na naše priporočilo zamenjali neprimerne WC-školjke, katerih sedalo je bistveno večje od običajnega. Na neprimernost teh školjk smo občine opozarjali zadnja tri leta, saj smo iz Zveze paraplegikov Slovenije dobili sporočilo, da so te školjke nefunkcionalne za paraplegike in tetraplegike,« pravi koordinatorica akcije Danica Koren. Tudi letos se je pri ocenjevanju stranišč na bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji izkazalo, da so med čistejšimi tista, v katerih je ves čas prisotna čistilka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije