PRIŽGALI SO OPOZORILO

Na vidiku nova grožnja Sloveniji

Za severozahod države so vremenoslovci prižgali oranžno opozorilo. V torek bo spet močno deževalo.
Fotografija: Neurja letos krojijo naše dneve. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Neurja letos krojijo naše dneve. FOTO: Gettyimages

Slovenija kar ne more ubežati vremenskim neprilikam. Lani so goreli gozdovi – požar je bil viden celo iz vesolja –, letos pa so našo državo pod Alpami močno prizadele silovite padavine. Številni so morali zaradi posledic, ki so jih pustile, zapustiti domove.

Če smo upali, da bo po avgustovskih hudih poplavah nekoliko lepša jesen, v zadnjih dneh žal lahko ugotavljamo, da ne le, da po dežju posije sonce, velja tudi obratno. Sprva so se namreč sončni in topli dnevi potegnili krepko v september in oktober, potem pa so nas te dni znova dosegle močne padavine, zaradi česar so državni meteorologi prižgali celo najvišjo stopnjo opozorila, to je rdeče opozorilo. In imeli so prav, saj smo spet poročali o siloviti moči narave, predvsem pa o posledicah, ki jih čutimo v naših življenjih.

Črni oblaki (arhivska fotografija). FOTO: Bralka poročevalka
Črni oblaki (arhivska fotografija). FOTO: Bralka poročevalka

Žal moramo tokrat povedati, da jesenskih močnih padavin še ni konec.

Prižgano oranžno opozorilo

Nekaj jih bo v ponedeljek na severozahodu države (do 70 litrov na kvadratni meter), še huje bo v torek, ko na istem območju pričakujejo do 125 litrov padavin na kvadratni meter v 24 urah. V torek bodo na celotnem območju države možne nevihte. 

Za občutek, kaj pomeni 125 litrov padavin: ob nedavnih padavinah, ki so marsikje povzročile razlivanje rek, plazenje plazov in podobno, in zaradi katerih je bilo prižgano rdeče opozorilo, so vremenoslovci napovedovali do 140 litrov padavin na kvadratni meter.

Naj zaključimo z dobro novico: v sredo bo sončno in suho, le temperature bodo nekoliko nižje kot smo jih bili vajeni te dni.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije