V SAMOIZOLACIJI

Na ptujski grad prek spleta

Samoizolacija še ne pomeni, da ni mogoče obiskati muzeja ali galerije. Lutkovno gledališče Ljubljana predvaja Ostržka, Sapramiško, Sneguljčico.
Fotografija: S klikom računalniške miške na volan vozila, ki ga je uporabljal Josip Broz - Tito, se prestavite v njegovo notranjost. FOTO: TehniŠKi Muzej Slovenije
Odpri galerijo
S klikom računalniške miške na volan vozila, ki ga je uporabljal Josip Broz - Tito, se prestavite v njegovo notranjost. FOTO: TehniŠKi Muzej Slovenije

Borba proti novemu koronavirusu je Slovencem zelo spremenila vsakdan. Zaradi popolne zaustavitve javnega življenja se zadržujejo doma, kar pomeni, da odpadejo vsa druženja na prostem in tudi obiski kulturnih ustanov. To pa ne pomeni, da se je treba kulturi v celoti odpovedati. V muzejih in galerijah po Sloveniji so namreč poskrbeli za tako imenovane virtualne oglede razstav. To pomeni, da si lahko dela različnih umetnikov ogledate kar na spletu in se lahko sprehodite po hodnikih muzeja.

V Muzeju Velenje niso pozabili niti na otroke. FOTO: Muzej Velenje
V Muzeju Velenje niso pozabili niti na otroke. FOTO: Muzej Velenje
V Tehniškem muzeju Slovenije so spletnim obiskovalcem omogočili ogled digitalne zbirke muzejskih predmetov pa tudi virtualne oglede zbirk protokolarnih vozil v Bistri (posebno mesto zavzema zbirka limuzin, ki jih je uporabljal jugoslovanski predsednik Josip Broz - Tito) ter Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu.

Kar precej razstav si je mogoče na daljavo ogledati tudi na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije, med drugim o nekdanjem slovenskem predsedniku in premierju dr. Janezu Drnovšku, o prazgodovinskih zakladih in razstavo Mumija in krokodil. Tukaj so še virtualni sprehodi po lokacijah muzeja – Grad Snežnik, Arheološki park Ad Pirum, zgodovinska in umetnostna zbirka v muzeju na Metelkovi.
 

V velenjskem muzeju vabijo najmlajše


Na drugem koncu države, v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož, prek njihove spletne stani lahko občudujete sobane ptujskega gradu. V Muzeju Velenje pa v teh dneh niso pozabili niti na otroke. »Sodelavci muzeja vam sporočamo, da vas zelo pogrešamo, zato vas vabimo, da ostanemo v stiku tukaj, na naši spletni strani in tudi na naši strani na facebooku,« so jim sporočili na spletni strani in jih povabili k soustvarjanju virtualne razstave podob velenjskega gradu.

V soline lahko skočite iz svojega naslanjača. FOTO: Pomorski Muzej
V soline lahko skočite iz svojega naslanjača. FOTO: Pomorski Muzej
»Naš grad namreč letos praznuje. Mineva že 750 let od takrat, ko so ga prvič omenili v pisnem dokumentu!« Otroke so vabili, da pošljejo risbe, fotografije slik, maket, izdelkov z upodobitvami velenjskega gradu. Te bodo objavili na spletu in izvedli glasovanje za najboljšo umetnino. »Tri avtorje, prejemnike največ všečkov, bomo nagradili, in sicer na odprtju 'prave razstave', ki jo bomo pripravili, ko bo naš muzej spet odprt,« so še sporočili.
 

Virtualno tudi v gledališče


Iz domačega naslanjača se lahko odpravite tudi v sečoveljske soline. V Pomorskem muzeju Sergeja Mašere so se v času epidemije novega koronavirusa odločili, da bodo ponudili virtualni ogled njihovih dislociranih zbirk: Muzeja solinarstva in Tonine hiše.

Tako se sprehodite po sobanah ptujskega gradu. FOTO: Pokrajinski Muzej Ptuj Ormož
Tako se sprehodite po sobanah ptujskega gradu. FOTO: Pokrajinski Muzej Ptuj Ormož
Slovenski planinski muzej v Mojstrani na daljavo omogoča ogled muzejske razstave Korajža je ženskega spola, ki je posvečena članicam prvih ženskih odprav iz osemdesetih let ter poznejšim izjemnim ženskim navezam in posameznicam. Po spletu si je mogoče ogledati tudi razstavo Zeleni rez iz Galerije Equrna, v Moderni galeriji vsak teden pripravljajo poseben izbor iz zbirk v seriji Artemija, Slovenski etnografski muzej pa na svoji spletni strani vabi k ogledu digitalnih zbirk in spletnih razstav. Gledalcem so se medtem zelo približali tudi ustvarjalci iz Lutkovnega gledališča Ljubljana.


Tam so se odločili, da bodo nekaj svojih najuspešnejših predstav pokazali po spletu. Doslej si tako lahko ogledate Vihar v glavi, Ti loviš!, Štiri črne mravljice, Romeo & Julija, Močeradek gre čez cesto, Ostržek, Sapramiška, Posvetitev pomladi ter Sneguljčica. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije