NA JEZERIH

Na jezerih malo drsanja

Zelo nizke temperature so marsikje povzročile, da so naravne vodne površine zamrznile, a povsod ni mogoče drsanje; kako je na Bledu, Cerkniškem jezeru, Rakitni in Koseškem bajerju?
Fotografija: Cerkniško jezero zaradi snega trenutno ni primerno za drsanje. Foto: Miha Jernejčič/Notranjski park
Odpri galerijo
Cerkniško jezero zaradi snega trenutno ni primerno za drsanje. Foto: Miha Jernejčič/Notranjski park

Najprej informacija z Bleda, kjer je Romana Purkart iz zavoda Turizem Bled povedala, da je pri njih preveč pihalo, da bi jezero zamrznilo. Tako z drsanjem na jezeru ne bo nič, po podatkih z njihove spletne strani pa ima voda v Blejskem jezeru le 5 stopinj Celzija. Na terasi kavarne Park je še vedno urejeno blejsko drsališče z razgledom, ki bo odprto še do 4. marca med 9. in 21. uro. Med drugim imajo na voljo izposojo drsalk, vse bolj priljubljen pa je tudi curling, pri katerem ne potrebujete drsalk. Še to: v soboto, 3. marca, ob 17. uri bo na blejski ledeni ploskvi drsalna revija na ledu.
Na blejskem drsališču imajo urejeno izposojo drsalk. Foto: bled.si
Na blejskem drsališču imajo urejeno izposojo drsalk. Foto: bled.si

Ko voda zamrzne, Cerkniško jezero prekrije obsežna ledena ploskev. Če se temperature hitro spustijo, ko je jezero še polno vode, se mnogi podajo na drsanje po zamrznjeni površini – ob dobršni meri previdnosti, seveda. »Drsanje po naravnih zaledenelih površinah je vedno tveganje, saj nihče ne more zagotoviti, da je ledena površina dovolj trdna,« so povedali v cerkniškem Turistično-informacijskem centru.
»Še težje je to na Cerkniškem jezeru, saj voda pod ledom lahko hitro presahne. Če led ne plava na vodi, se udre, čeprav so temperature dovolj nizke. Iz navedenih razlogov Občina Cerknica in Notranjski park ne dovoljujeta hoje, drsanja in drugih aktivnosti na ledu oziroma uporabniki to izvajajo na lastno odgovornost. Jezero je ob večdnevnih ekstremno nizkih temperaturah sicer zamrznilo, vendar je hkrati z nastajanjem ledene ploskve snežilo. Tako je na zaledenelem jezeru kar precej debela snežna odeja.«
Drsanje na Koseškem bajerju je prepovedano, prav tako hoja po ledeni ploskvi. Foto: Primož Hieng
Drsanje na Koseškem bajerju je prepovedano, prav tako hoja po ledeni ploskvi. Foto: Primož Hieng

Zelo priljubljeno naravno drsališče je tudi na jezeru na Rakitni, kjer se je v mrazu naredila ledena ploskev, vendar jo, podobno kot na Cerkniškem jezeru, prekriva sneg. Kako bo konec tedna tam z drsanjem, še ne vedo, saj bi morali sneg očistiti.
Obiskali smo še priljubljeno ljubljansko vodno površino, Koseški bajer. Na gladini se je sicer naredil led, vendar morebitnih drsalcev ali sprehajalcev nismo videli. Spomin na dogodek, ki se je pripetil pred dvema letoma, točneje 25. januarja 2016, je verjetno še svež. V zgodnjem popoldnevu so trije sprehajalci, ki so prečkali Koseški bajer, padli v mrzlo vodo. Takrat 53-letni moški je hodil spredaj, za njim pa 28-letna ženska z dveletnim otrokom. Žensko z otrokom so iz vode rešili očividci, moškega pa so na obrežje potegnili gasilci. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije