BODITE PRAVOČASNI

MZZ poziva britanske državljane k pravočasni vlogi za dovoljenje za začasno bivanje

Rok je 31. december.
Fotografija:  FOTO: Claudiodivizia Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
 FOTO: Claudiodivizia Getty Images/istockphoto

Zunanje ministrstvo vse britanske državljane in njihove družinske člane, ki bivajo v Sloveniji, poziva, naj pravočasno vložijo prošnjo za izdajo novega biometričnega dovoljenja za začasno prebivanje oziroma prošnjo za zamenjavo za novo biometrično dovoljenje za stalno prebivanje. Rok je 31. december.

Dosedanjim potrdilom, izdanim državljanov Združenega kraljestva in njihovim družinski članom, ki niso državljani EU, namreč zaradi brexita 31. decembra poteče veljavnost. Prošnjo lahko vložijo pri upravni enoti, na območju katere prebivajo. Postopek za izdajo dovoljenja poteka v skladu s pogoji iz sporazuma o izstopu. Dodatne informacije so dostopne na spletni povezavi: https://www.gov.si/en/registries/projects/brexit/

Sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz EU je začel veljati 1. februarja 2020. Z dnem izstopa Združenega kraljestva je to postalo 'tretja država', zaradi česar za njegove državljane ne veljajo več enaki pogoji za prebivanje v državah EU kot pred izstopom.

Sporazum o izstopu je predvidel določeno prehodno časovno obdobje, do katerega morajo britanski državljani, ki prebivajo v EU, urediti dovoljenje za prebivanje. Rok za ureditev statusa v Sloveniji je prav 31. december 2021.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije