MLADI KMETJE

Mladim kmetom razdelili 30 milijonov

Minister Židan verjame, da so mladi prevzemniki prihodnost kmetijstva.
Fotografija: Minister Židan je obiskal tudi čebelarstvo in apiturizem Karla Vogrinčiča.
Odpri galerijo
Minister Židan je obiskal tudi čebelarstvo in apiturizem Karla Vogrinčiča.

MARIBOR – Na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru je potekalo 3. srečanje mladih prevzemnikov, ki so uspešno kandidirali na razpisu programa razvoja podeželja Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete. Dogodka, ki je potekal v organizaciji ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zveze slovenske podeželske mladine in Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, se je udeležil tudi minister Dejan Židan, ki verjame, da so mladi prevzemniki prihodnost in upanje kmetijstva, da pa se morajo zelo dobro zavedati, da je kmetijstvo gospodarska dejavnost, ki zahteva dobro poznavanje ekonomike delovanja. Minister je ob robu dogodka obiskal tri kmetijska gospodarstva na območju Podravja, ki se ukvarjajo z govedorejo, čebelarstvom in zeliščarstvom.

Na razpisih je uspešno kandidiralo 810 mladih prevzemnikov kmetij. Minister Židan je povedal, da je ob prvem razpisu dejal, da se bo v okviru tega ukrepa vsako leto pridružilo najmanj 200 novih članov in bo čez pet let v Sloveniji vsaj 1000 kmetij, ki bodo steber slovenskega kmetijstva. »Že po tretjem razpisu imamo prek 800 mladih prevzemnikov, kar nas opogumlja, da bomo prvotni načrt presegli že naslednje leto, slovenski kmetijski prostor pa bo dobil še več mladih, pogumnih, izobraženih in v prihodnost usmerjenih gospodarjev kmetij,« je dejal Židan.

Minister je v nagovoru predstavil tudi ključne vsebinske usmeritve in stališča, ki jih bo Slovenija s celotnim kmetijskim sektorjem zasledovala v procesu reforme SKP v naslednjih dveh letih. »Mladi prevzemniki pa se morajo pri svojem delu zelo zavedati izzivov in tveganj, ki jih bodo v sedanjem, še več pa v prihodnjem obdobju, prinesle nepredvidljive vremenske razmere,« je dodal. Mlade prevzemnike je zanimalo, kje država vidi kmete in kmetijstvo v prihodnosti, kako bo zanje poskrbljeno, kje bodo ovire in kje priložnosti.

Cilj programa Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete je izboljšanje starostne strukture kmetijskih gospodarstev in konkurenčnosti kmetijskih gospodarjev. Podpora je namenjena mladim kmetom, ki so stari od 18 do vključno 40 let, imajo ustrezno znanje in usposobljenost ter prvič vzpostavljajo kmetijo in kmetijsko dejavnost. Največ javnih sredstev je bilo razpisanih v letu 2017, največ sredstev pa je bilo dodeljenih na podlagi razpisa leto prej, ko so bila dodeljena vsa razpisana sredstva. Za prihodnje javne razpise ostaja na razpolago še 30 milijonov evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije