SEJEM

Mladi so up slovenskega kmetijstva

Na mednarodnem kmetijskem sejmu Agra tudi izžrebani bralci Slovenskih novic.
Fotografija: Na sejmu Agra se je prvi dan trlo obiskovalcev. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Na sejmu Agra se je prvi dan trlo obiskovalcev. FOTO: Oste Bakal

Na sejmišču v Gornji Radgoni poteka že 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra 2018, na katerem se 1840 razstavljavcev iz 32 držav predstavlja na več kot 70.000 kvadratnih metrov razstavnih površin. Letošnje geslo Agre je Sejem nove generacije.
Srečamo lahko tudi maskote.
Srečamo lahko tudi maskote.


Predsednik Zveze podeželske mladine Slovenije Rok Damijan, ki je letos tudi odprl sejem, je poudaril, da nove generacije lahko gradijo samo, če se zavedajo korenin. »Smo generacija, ki ji ničesar ne manjka. Imamo vse in vse je možno doseči. Korenine so domovi, družine, kmetije. Korenin ne bomo spremenili in ne moremo jih spremeniti, lahko le svoje mišljenje. Da drevo obrodi, je ključen pretok snovi. To so znanje, izkušnje, informacije, tudi finance,« je sporočil zbranim in dodal, da je pri vsem ključno poznavanje sebe in okolja, ob tem pa sta pomembni prilagoditev in uskladitev. Ker smo v času priprave nove skupne kmetijske politike, se je vprašal, ali se zavedamo, kaj ta prinaša in kaj odnaša, ob tem pa obžaloval, da v Gornji Radgoni ni predstavnika Evropske komisije, da bi se na lastne oči prepričal, kakšno je naše kmetijstvo.
V Gornji Radgoni je bil tudi Dejan Židan.
V Gornji Radgoni je bil tudi Dejan Židan.

»Upam, da se naša generacija zaveda svoje vloge, da je za lastno prihodnost treba preudarno poskrbeti. Zavedam se, da smo vsi zgolj ljudje, ki delamo napake. A ključno v času, ko imamo vse, je to, da poiščemo drugo pot, plan B. Digitalni pripomočki so ključnega pomena. Vse imamo na dlani! Zavedati pa se moramo, da so še vedno pripomočki, kot sta traktor ali lopata. Za razvoj tega so potrebni ljudje, ki se kalijo skozi generacije,« je sklenil Damijan.
 

Nepozabno doživetje


Tudi dozdajšnji kmetijski minister in zdaj predsednik državnega zbora (DZ) Dejan Židan je opozoril, da je glas mladih kmetov v teh časih še bolj pomemben, saj se spreminjajo narava in okoliščine, vendar po njegovih besedah »kmetijstvo mora preživeti in bo preživelo, zato mora biti bolj inovativno, bolj samozavestno, bolj pogumno. In vse to so lastnosti, ki so tako zelo značilne za mlade kmete.« Židan ugotavlja, da je Sloveniji v kmetijstvu uspel preobrat v pozitivno smer, pohvalil je prizadevanje države partnerice Makedonije, ki se trudi za približevanje EU. Pri tem ji je obljubil podporo Slovenije, kot predsednik DZ pa zagotovil, da v njem kmetijstvo ne bo zapostavljeno. »Čeprav odhajam na drugo funkcijo, je moje srce z vami,« je kmetijcem sporočil Židan.
Na ogled je kmetijska mehanizacija.
Na ogled je kmetijska mehanizacija.

Vse, kar se je prvi dan dogajalo na radgonskem sejmišču, so lahko občudovali tudi srečnice in srečneži, ki so bili izžrebani v nagradni akciji Slovenskih novic in Pomurskega sejma. Za nekaj deset naših bralcev smo imeli že na dan odprtja rezerviran celodnevni dogodek z obiskom sejma in vključenim avtobusnim prevozom. Tako smo 25 izžrebanim bralcem Novic plačali vstopnice za dve osebi, ob tem smo poskrbeli, da niso bili lačni in žejni, saj jih je, poleg ogleda vsega, kar se dogaja na sejmišču, čakalo kosilo v gostinskem prostoru Zdravilišča Radenci na sejmišču.

Skupaj so se pod vodstvom simpatične vodnice Martine Senekovič sprehodili po sejemskih vzorčnih vrtovih in še nekaterih zanimivostih, imeli so brezplačno degustacijo žlahtnih kapljic, nagrajenih vin v Vinskem hramu, brezplačno jahanje, če je kdo želel, in tudi plesanje polke. »Bilo je nepozabno. Prvič sem prišla na sejem, a nikakor ne tudi zadnjič, saj bom gotovo še naprej hodila. Hvala Novicam za to čudovito doživetje,« nam je po ogledu dogajanja na Agri povedala Lučka iz Komende. Podobno so razlagali tudi drugi, ki jih je sicer, podobno kot vse obiskovalce, razstavljalce in organizatorje, nekoliko motil le dež.
 

Slovenski oskar za embalažo


Agra sicer predstavlja najnovejše svetovne blagovne znamke kmetijske mehanizacije, vse tisto, kar potrebujemo za do okolja prijazno pridelavo za zdravje prijaznih živil, torej za vrhunske pridelke, prehranske izdelke, jedi, vina in produkte slovenske živilskopredelovalne industrije. Predstavljene so slovenske avtohtone pasme živali, Agro pa spremljajo tudi tehtni strokovni posveti, stanovska in družabna srečanja, tržnice, pokušnje, tekmovanja in zabavni dogodki. Bienalno ob sejmu poteka mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike INPAK z razstavo Natečaj slovenski oskar za embalažo.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije