NEPREKLICNO

Ministrica za javno upravo je odstopila in zatrdila, da »ima čisto vest«

Predsednika vlade je o odstopu že obvestila, v Gibanju Svoboda njeno odločitev spoštujejo.
Fotografija: Sanja Ajanovič Hovnik  FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Sanja Ajanovič Hovnik  FOTO: Jože Suhadolnik

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je predsednika vlade danes obvestila, da nepreklicno odstopa s položaja ministrice za javno upravo, saj ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije. Predsednik vlade bo po prihodu iz službene poti o tem obvestil državni zbor.

»Ima čisto vest«

V odstopni izjavi predsedniku vlade je zapisala, da »ima čisto vest«, saj ni storila nič nezakonitega. Omenjeni razpis je bil po njenih zagotovilih transparenten. Želi, da pristojni organi čim prej opravijo svoje delo. »Prepričana sem, da bi moje vztrajanje v času teka uradnih postopkov pri pristojnih organih, pri vodenju ministrstva ob tako o neusmiljeni kampanji škodovalo delu vlade, stranke, ministrstva in države«, je zapisala.

Obenem se mu je zahvalila za izkazano zaupanje, podporo in priložnost. V odstopni izjavi je sicer med drugim zapisala, da je v politiko vstopila na Golobovo vabilo ter je ponosna, da je lahko ob njem hodila kot soustanoviteljica stranke Gibanje Svoboda, strankarska kolegica, ministrica in neomajna zaveznica. »V politiko sem se podala v času, ko je Slovenijo pretresala težka politična in zdravstvena kriza, s srčno in iskreno željo, da skupaj naredimo to državo boljšo za vse,« je zapisala.

Pogljejte tudi prve odzive političnih strank ob odstopu ministrice za javno upravo.

 

V Gibanju Svoboda spoštujejo odločitev o odstopu

V Gibanju Svoboda spoštujejo odločitev ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik o odstopu. Menijo, da je s tem odprla prostor, da bodo lahko ustrezne institucije opravile svoje delo in ugotovile, ali je pri vseh očitkih ministrici tudi prišlo do kakšnih napak, je povedala poslanka Tereza Novak. Na vprašanje, ali je zaradi očitkov ministrici padla senca dvoma na vlado, pa je dejala, da je Ajanović Hovnik z odločitvijo za odstop naredila korak v smeri odpravljanja dvoma. In dodala, da naj zdaj institucije opravijo svoje delo, da se ovrže senca dvoma, je še povedala Novak.

SDS: V tej vladi ministri prej odhajajo kot prihajajo

V SDS menijo, da je odločitev za odstop ministrice za javno upravologična. »Gre za veliko zadev, ki so bile nepravilne in ministrica ne more imeti več zaupanja,« je dejala poslanka Anja Bah Žibert. Dodala je, da v tej vladi ministri prej odhajajo kot prihajajo, zato bo treba govoriti, kdo bo sploh še želel v njej sodelovati.

Levica: Ministričino ravnanje zamajalo ugled vlade

Po odstopu ministrice za javno upravo v Levici opozarjajo, da je ministričino ravnanje vrglo senco dvoma na celotno vlado. Njen odstop tako vidijo kot edino logično potezo. Zavzemajo se za čimprejšnjo rešitev glede razpisa za nevladne organizacije in nadaljevanje pogajanj v javnem sektorju.

Po mnenju NSi je zamudila priložnost 

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je v odzivu na odstop ministrice za javno upravo dejala, da so jo v NSi k odstopu že pozvali, ministrica pa je zamudila priložnost, da bi to storila prej in tako potrdila, da so v Gibanju Svoboda z drugačno politiko mislili resno. Ministrica za javno upravo bi morala biti zgled, je še ocenila.

SD: Odstop Ajanović Hovnik v danih okoliščinah pričakovan

Za koalicijsko SD je odstop ministrice za javno upravo v danih okoliščinah pričakovana poteza. Ob tem si želijo, da se fokus dela koalicije čim prej usmeri naprej, na »zahtevne vsebinske izzive, pomembne za našo državo ter njene ljudi«, so zapisali v odzivu.

Kot je že pred tem poročalo Delo, naj bi po njihovih informacijah že včeraj spisala odstopno izjavo, danes pa naj bi se še enkrat sestala s predsednikom vlade Robertom Golobom in sprejela dokončno odločitev.

Ajanović Hovnikova naj bi svoje sodelavce že obvestila, da bo od ponedeljka, 9. oktobra, odsotna. V kabinetu predsednika vlade so za STA dejali, da odstopne izjave Ajanović Hovnikove niso prejeli, na ministrstvu informacije o odstopni izjavi za STA za zdaj niso potrdili. Tudi ministrica za STA ni bila dosegljiva.

Ministrica za javno upravo je na novinarski konferenci in v oddaji Tarča na RTV še včeraj zatrjevala, da ni ravnala nezakonito, in napovedala, da bo še pred vloženo interpelacijo koaliciji odgovorila na vsa vprašanja.

Ministrska kriza

Koalicijski partnerji Gibanja Svoboda so zahtevali pojasnila, nekateri, celo iz njenih vrst, pa so zahtevali odstop.

Po četrtkovih razkritjih v Tarči pa je ministrico v sporočilu za javnost k odstopu pozvalo tudi 11 nevladnih organizacij. K odstopu jo je pozval tudi Inštitut 8. marec. 

image_alt
Nika Kovač pozivala k odstopu, Janša vračal z besedami o hudičih in peklu

Če bo ministrica dejansko odstopila, bo to že drugi odstop v Golobovi vladni ekipi ta teden. Odstopno izjavo je namreč podal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, premier pa je v DZ ta teden poslal tudi predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije