Okužba se širi zaradi nespoštovanja navodil, kaže se sovraštvo do okuženih

Vstop v Slovenijo je na italijanski meji mogoč samo na šestih nadzornih točkah pod posebnimi pogoji, policistom pa se bodo pri nadzoru pridružili tudi zdravstveni delavci.
Fotografija: Minister za zdravje Aleš Šabeder FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Minister za zdravje Aleš Šabeder FOTO: posnetek zaslona

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji hitro narašča, je na popoldanski novinarski konferenci poudaril minister za zdravje Aleš Šabeder. Hkrati je dodal, da ugotavljajo, da se okužba širi zaradi nespoštovanja navodil. Dodal je tudi, da je država naročila dva milijona zaščitnih mask. 

»Prehajamo v fazo, ko se bodo okužbe razširile in bomo težko sledili vsakemu posameznemu primeru, kar nam trenutno še uspeva,« je na novinarski konferenci opozoril minister.

V naslednjih dneh po besedah direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nine Pirnat pričakujejo še povečanje števila primerov, saj se okužbe pojavljajo vsepovsod okoli nas, poleg tega pa so novi najdeni primeri posledica doslednega iskanja kontaktov in sledenja kontaktov oseb, ki so bile že prej ugotovljene kot pozitivne.
 

Po zaprtju šole v Kamniku naj doma ostanejo tudi sorojenci učencev


Po zaprtju Osnovne šole Frana Albrehta v Kamniku, kjer so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri eni od učiteljic, naj doma ostanejo tudi sorojenci učencev, je sporočila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk. Kot poroča TV Slovenija naj bi bila okužena tudi učiteljica osnovne šole Šmarje pri Jelšah.



Do 14. ure so v Sloveniji sicer potrdili 57 primerov okužbe z novim koronavirusom. WHO je izbruh novega koronavirusa označil za pandemijo.

Preberite šeWHO izbruh novega koronavirusa razglasil za pandemijo

Minister je pojasnil, da je odredba o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Italije zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni začela veljati ob 18. uri. Vstop v Slovenijo je na italijanski meji mogoč samo na šestih nadzornih točkah pod posebnimi pogoji, policistom pa se bodo pri nadzoru pridružili tudi zdravstveni delavci. Prekinilo se je tudi izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev.
 

Poziv k strpnosti do okuženih


Minister za zdravje je omenil, da se v zadnjih dneh pojavlja kazanje sovraštva do okuženih oseb in se je v lokalnem okolju to razvedelo. Izpostavil je primer v Beli krajini, kjer sovaščani izvajajo pritisk na družino okuženega.


Minister je zato pozval tudi k strpnosti do okuženih državljanov: »Pozivam k strpnemu odnosu do tistih, ki so okuženi s koronavirusom. Vsak od nas lahko zboli.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije