OBVEZNA BOŽIČNICA

Minister Mesec jih je razburil, dobil je tak odgovor

Predlog ministra za delo v zvezi z obvezno božičnico je v gospodarstvu sprožil presenečenje in kritike.
Fotografija: Luka Mesec, minister za delo. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Luka Mesec, minister za delo. FOTO: Jože Suhadolnik

Predlog ministra za delo Luke Mesca v zvezi z obvezno božičnico je v gospodarstvu sprožil presenečenje in kritike. Med drugim mu ostro nasprotujejo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer poudarjajo, da se obrtniki in podjetniki »v teh časih borijo za obstoj podjetij in za ohranitev delovnih mest«.

»Glede na izjemno težko situacijo zaradi energetske krize v OZS ostro nasprotujemo predlogu za uvedbo obvezne božičnice. Obrtniki in podjetniki se namreč v teh časih borijo za obstoj podjetij in za ohranitev delovnih mest. Obvezne božičnice pa predstavljajo dodatno obremenitev, ki si je v tem trenutku številni ne morejo privoščiti,« se je na predlog odzval predsednik OZS Blaž Cvar.

Gre za populistično izjavo

Nad predlagano uvedbo obvezne božičnice so presenečeni tudi predstavniki živilskih podjetij. Po besedah predsednika uprave podjetja Pivka perutninarstvo Janeza Rebca je ta zahteva v danem trenutku nepotrebna. Kot je dejal pred današnjo sejo upravnega odbora Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, v Panviti božičnico sicer redno izplačujejo. Če bo predlog ministra Mesca sprejet, bodo morali znesek popraviti.

Po besedah direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca gre pri predlogu o obvezni božičnici za populistično izjavo. Če so dobički, je prav, da se delavci nagradijo, a letos bo po njegovem mnenju večina podjetij v njihovem sektorju utrpela izgube. »Če bomo morali dati iz tega, je to dodaten žebelj v krsto živilski industriji.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije