SALAME
Med 59 salamami je bila najbolj slastna Edijeva
V vseh teh letih so ocenili 1542 vzorcev.
Odpri galerijo
Minuli konec tedna je z razglasitvijo rezultatov in posebno slovesnostjo v restavraciji hotela Radin v Radencih potekal zaključek 22. pomurske salamijade Radenci 2018, ki jo je ob podpori prijateljev in partnerjev pripravilo Turistično društvo Radenci pod vodstvom Karmen Žibret Kavčič, Emila Šmida, Dejana Beriča, Franca Šadla ... Začelo se je že sredi tedna, ko so v gostišču Erinox v Radencih zbirali vzorce, čez dva dni je v hotelu Izvir potekalo ocenjevanje, v soboto pa je bila posebna prireditev z razglasitvijo rezultatov. Vsi so lahko brezplačno poskusili ocenjene dobrote. Za prijeten večer so poskrbeli mlada harmonikarica Eva Tompa, humorist pisatelj Marko Kočar ter ansambel Horizont.
Na 22. pomurski salamijadi je sicer sodelovalo 47 izdelovalcev domačih salam z 59 vzorci, med njimi je bilo 15 takšnih, ki so se dogodka udeležili prvič. Izdelke je ocenjevala strokovna komisija, v kateri so bili Vladka Hradil Barbarič, Zdenka Tompa, Ljubo Fekonja, Milko Lebarič, Igor Kustec in Milan Hari. Med delom je komisijo pozdravil tudi kmetijski minister Dejan Židan. Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnikov z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je bilo 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez – videz, barvo in teksturo –, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji videz. Zaradi očitno kakovostnih izdelkov so imeli člani komisije težavno delo, točke pa so podelili prav vsem. Slavil je Edi Štanta (Podgrad), sledili so Viktor Zemljič (Boračeva), Milan Kolar (Beltinci), Martina Kolar (Odranci), Marjan Kralj (Ihova), Vid Halec (Grabonoški Vrh) itd. Šest najboljših se bo udeležilo slovenskega finala salamijad, ki bo 12. maja v Leskovcu pri Krškem.
Na vseh 22 pomurskih salamijadah je bilo ocenjenih že 1542 vzorcev, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 433 salamarjev. Vseh 22 dogodkov sta se udeležila dva, letošnji zmagovalec Edi Štata iz Podgrada pri Gornji Radgoni in Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev.
Najuspešnejši udeleženci pomurskih salamijad, ki so se uvrščali na finalno prireditev, pa so Jože Hamler, ki se je državnega finala udeležil 11-krat, Marjan Kralj se ga je 10-krat, Karel Rožman in Milan Kolar po sedemkrat, Darko Hlupič pa petkrat.
Na 22. pomurski salamijadi je sicer sodelovalo 47 izdelovalcev domačih salam z 59 vzorci, med njimi je bilo 15 takšnih, ki so se dogodka udeležili prvič. Izdelke je ocenjevala strokovna komisija, v kateri so bili Vladka Hradil Barbarič, Zdenka Tompa, Ljubo Fekonja, Milko Lebarič, Igor Kustec in Milan Hari. Med delom je komisijo pozdravil tudi kmetijski minister Dejan Židan. Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnikov z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je bilo 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez – videz, barvo in teksturo –, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji videz. Zaradi očitno kakovostnih izdelkov so imeli člani komisije težavno delo, točke pa so podelili prav vsem. Slavil je Edi Štanta (Podgrad), sledili so Viktor Zemljič (Boračeva), Milan Kolar (Beltinci), Martina Kolar (Odranci), Marjan Kralj (Ihova), Vid Halec (Grabonoški Vrh) itd. Šest najboljših se bo udeležilo slovenskega finala salamijad, ki bo 12. maja v Leskovcu pri Krškem.
Na vseh 22 pomurskih salamijadah je bilo ocenjenih že 1542 vzorcev, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 433 salamarjev. Vseh 22 dogodkov sta se udeležila dva, letošnji zmagovalec Edi Štata iz Podgrada pri Gornji Radgoni in Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev.
Najuspešnejši udeleženci pomurskih salamijad, ki so se uvrščali na finalno prireditev, pa so Jože Hamler, ki se je državnega finala udeležil 11-krat, Marjan Kralj se ga je 10-krat, Karel Rožman in Milan Kolar po sedemkrat, Darko Hlupič pa petkrat.