NADZOR

Marjan Šarec razkril, kaj se bo zgodilo po odvzemu goveda

Poslanko je zanimalo, kaj se je dogajalo na kmetiji blizu Krškega. Začasni minister je zagotovil, da bodo zadevi prišli do dna.
Fotografija: Marjan Šarec FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Marjan Šarec FOTO: Jože Suhadolnik

Kmetijsko ministrstvo bo storilo vse v svoji pristojnosti, da se ugotovi ustreznost postopka odvzema 24 glav govedi kmetu pri Krškem, ki je v zadnjih dneh razburkal javnost, je v DZ poudaril minister za obrambo Marjan Šarec, ki začasno opravlja naloge kmetijskega ministra. Izredni nadzor bodo začeli po objavi pisne odločbe inšpektorice.

Šarec, ki je odgovarjal na poslansko vprašanje Vide Čadonič Špelič (NSi), je ponovil, da bo s ciljem, da že takoj na začetku ne pade senca dvoma na izvajanje novele zakona o živalih, odredil interni nadzor nad postopkom odvzema govedi na kmetiji v Leskovcu blizu Krškega.

image_alt
Janša in Bogovič v zrak zaradi odvzema govedi: omenil je tudi prvo damo

Poudaril je, da inšpekcijski postopek uradno še ni končan, saj naj bi ga po njegovih informacijah inšpektorica zaključila v sredo. Ko se bo to zgodilo, bodo lahko ukrepali dalje, je dejal.

Kot je opozoril, v tej fazi ne more dajati konkretnih izjav, saj »ni stvar v tem, kaj se njemu zdi in kaj misli«, ampak je treba spoštovati postopke. Tudi sam namreč zgodbo pozna le iz poročanja medijev.

Več o pravilnosti ravnanja inšpektorice bo tako znano v naslednjih dneh ali tednih, je napovedal. Želijo pa na ministrstvu zadeve razčistiti.

Ugotavljali bodo, ali je vse v redu ali ne

Začasni kmetijski minister je pri tem znova poudaril, da se sam ne postavlja na nobeno stran, in pojasnil, da je inšpekcija neodvisen organ ter da minister nima pravice operativno posegati v same postopke. Če pa se bo izkazalo, da kaj ni bilo v redu, je napovedal nadaljnje korake. »Brez skrbi, storili bomo vse v naši pristojnosti, da se ugotovi, ali je zadeva v redu ali ne,« je zagotovil.

Kot prioriteto je izpostavil dobrobit živali, najslabše pa bi po njegovem bilo, če bi se zdaj zgodila politizacija primera.

Poslanka Čadonič Špelič, tudi nekdanja direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je sicer dejala, da jo je zmotil postopek na osnovi ustne odločbe, in to na začetku celo brez prisotnosti kmeta.

Pod vprašaj je tako postavila pravilnost postopka in pravno podlago zanj. Moti jo tudi, da so na podlagi pričevanj pri odvzemu sodelovali predstavniki nevladnih organizacij. Obregnila se je še ob kratek zapisnik inšpektorice, ki da nima nobenega elementa, na podlagi katerega bi lahko izrekla odločbo o odvzemu.

Niti ene številke 24 odvzetih glav govedi inšpektorica ni napisala na zapisnik, je dejala Čadonič Špeličeva, zato »z vso odgovornostjo« trdi, da se je v trenutku, ko so živali odpeljali s travnika, izgubila sled za njimi, medtem ko so njihovi potni listi še pri lastniku.

KGZS meni, da je bil ukrep pretiran

Pred medije je medtem danes stopil predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič. V KGZS so že konec tedna ocenili, da je bil inšpekcijski ukrep pretiran, nesorazmeren in nezakonit.

Po Žvegličevih besedah so živinorejci razburjeni in pričakujejo, da se z njimi ravna v skladu z zakonom. Nanje se je obrnil tudi vpleteni rejec iz Krškega, ki mu bodo ponudili pravno pomoč. Kot je povedal Žveglič, kmet nima nobene pravne varnosti, ima le zapisnik, nobene odločbe. Tudi on je poudaril, da kmet nima seznama odvzetih živali in da so potni listi, ki bi morali biti z živalmi pri vsakem premiku, še vedno na kmetiji.

Glede samega stanja odvzetih živali je poudaril, da so bile te res blatne, ker je bilo zunaj veliko dežja, to okoliščino pa bi morala inšpekcija po njihovem mnenju upoštevati. S fotografij naj bi bilo medtem razvidno, da so bile živali v dobrem stanju in da so krave breje. Če žival ni dobro oskrbovana, se to ne more zgoditi, je pojasnil.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije