V ZRAK

Janša in Bogovič v zrak zaradi odvzema govedi: omenil je tudi prvo damo

Na nogah niso le kmetje, temveč tudi slovenski politiki, ki jih zdaj zanima, kaj se je dogajalo na kmetiji blizu Krškega. Evroposlanec je prepričan, da gre za zaroto.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Johanna Geron, Reuters
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Johanna Geron, Reuters

Odzvem 24 glav govedi Rudiju Možganu razburja slovensko javnost. Medtem ko je za nekatere ukrep upravičen, je bil za nekatere pretiran. Po Kmetijsko gospodarski zbornici Slovenije se odzivajo zdaj tudi predstavniki političnega vrha, ki v vsem skupaj vidijo zaroto.

Evropski poslanec Franc Bogovič je na omrežju X zapisal, da do njega prihajajo informacije, da se že dlje v navezi teh »ljubiteljic živali« dogaja organizirana kraja. »Inšpektorica odredi odvzem živali, članice društva dobijo provizijo, nekdo pride do poceni živine. Kupnina je dovolj le za kritje stroškov postopka, kmet je ob živali.«

Z vprašanji, kako komentirajo poslančeve očitke, smo se obrnili na veterinarsko inšpekcijo, njihove odgovore še čakamo.

Oglasil se je tudi predsednik največje opozicijske stranke, Janez Janša, ki je zapisal, da se je vlada pod pokroviteljstvom prve dame lotila depolitizacije živinoreje v Sloveniji.

Šarec: Storili bomo vse v naši moči za ugotovitev ustreznosti odvzema govedi pri Krškem

Kmetijsko ministrstvo pa bo menda storilo vse v svoji pristojnosti, da se ugotovi ustreznost postopka odvzema 24 glav govedi kmetu pri Krškem, ki je v zadnjih dneh razburkal javnost, je v DZ poudaril minister za obrambo Marjan Šarec, ki začasno opravlja naloge kmetijskega ministra. Z izrednim nadzorom bodo začeli po objavi pisne odločbe inšpektorice.

Šarec, ki je odgovarjal na poslansko vprašanje Vide Čadonič Špelič (NSi), je ponovil, da bo s ciljem, da že takoj na začetku ne pade senca dvoma na izvajanje novele zakona o živalih, odredil interni nadzor nad postopkom odvzema govedi na kmetiji v Leskovcu blizu Krškega. Izpostavil je, da inšpekcijski postopek uradno še ni končan, saj naj bi ga po njegovih informacijah inšpektorica zaključila v sredo. Ko se bo to zgodilo, bodo lahko ukrepali dalje, je dejal.

Kot je opozoril, v tej fazi ne more dajati konkretnih izjav, saj "ni stvar v tem, kaj se njemu zdi in kaj misli", ampak je treba spoštovati postopke. Tudi sam namreč zgodbo pozna le iz poročanja medijev.

Več o pravilnosti ravnanja inšpektorice bo tako znano v naslednjih dneh ali tednih, je napovedal. Želijo pa na ministrstvu zadeve razčistiti.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije