POMEMBNO PRIZNANJE

Luka zvaril seksi pivo

Cashmere je edino slovensko pivo z nagrado na letošnjem tekmovanju European Beer Star.
Fotografija: Luka Rojnik z nagrajenim pivom, ki je novost v Evropi. Fotografije: Darko Naraglav
Odpri galerijo
Luka Rojnik z nagrajenim pivom, ki je novost v Evropi. Fotografije: Darko Naraglav

V Nemčiji so na tekmovanju European Beer Star že 17. leto zapored razglasili najboljša svetovna piva. Med zmagovalci je tudi pivo Cashmere iz pivovarne Green Gold Brewing iz Spodnjih Grušovelj v Savinjski dolini. Lastnik in direktor Luka Rojnik se je s pivovarstvom začel ukvarjati šele pred nekaj leti, a je svoje znanje, pridobljeno v ZDA, lahko postavil na trdne temelje – več kot stoletne družinske tradicije hmeljarstva.

Med polnjenjem pločevink
Med polnjenjem pločevink
European Beer Star velja za eno izmed najbolj prestižnih tekmovanj v mednarodni pivovarski skupnosti. Vsako leto podelijo nagrade za najbolj originalna in inovativna piva, ki jih prejmejo v ocenjevanje z vsega sveta. »Letos so prejeli kar 2036 vzorcev iz 42 držav. Ocenjevanje poteka na akademiji Doemens pri Münchnu, eni najstarejših in najbolj znanih nemških šol na področju pivovarstva.

Od 8. do 10. oktobra je pivo testiralo 74 strokovnjakov iz Nemčije, Avstrije, Švice, Italija, Finske, Švedske in Liechtensteina ter podelilo zlate, srebrne in bronaste nagrade v 70 različnih kategorijah. Edino nagrajeno iz Slovenije je Rojnikovo svetlo pivo Cashmere, prejelo je bronasto nagrado v kategoriji New-Style India Pale Ale,« nam je razložil Luka Rojnik. In dodal opis: »Naše seksi in mehko luksuriozno pivo je novost v Evropi, zaradi sladkobe pa bo vsekakor ustrezalo tudi vsem tistim, ki jih sicer ne prepriča grenko pivo. V njem izstopajo okusi manga, papaje in breskve.«

Predniki družine Rojnik so pred več kot 140 leti zasadili prvi hmelj in tako začeli zgodbo, ki jo nadaljuje Luka s pivi Green Gold Brewing. V pivovarni ga zvari 2700 hektolitrov na leto, v eni uri napolnijo 1800 pločevink.

V pivovarni Green Gold Brewing se prepletata tradicija in inovacija.
V pivovarni Green Gold Brewing se prepletata tradicija in inovacija.
Kmetija Rojnik je z 62 hektarji ena od večjih hmeljarskih kmetij v Evropi, ima 41 hektarjev hmeljišč s sedmimi sortami. Na leto pridelajo približno 70 ton posušenega hmelja in ga večinoma prodajo, nekaj pa ga porabijo v svoji pivovarni.

Tudi pločevinke piva Green Gold Brewing so nekaj posebnega, krasijo jih zabavne risbe, denimo povodnega moža, kombajna z dekleti ali dojenčka v bazenu, ki spominja na ovitek plošče Nevermind ameriške skupine Nirvana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije