EPIDEMIJA

Luč na koncu predora? Slovenski strokovnjaki imajo dobro novico

Cepljenje še ne vpliva na obvladovanje epidemije.
Fotografija: Splošno zaprtje v Ljubljani, 1. 4. 2021. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Splošno zaprtje v Ljubljani, 1. 4. 2021. FOTO: Voranc Vogel

Delna ustavitev javnega življenja v prvih 11 dneh aprila je obrodila sadove, je že na sredini novinarski konferenci sporočil Leon Cizelj iz Instituta Jožef Stefan (IJS), ki pripravlja tudi vsakodnevne projekcije gibanja epidemiološke krivulje pri nas. Danes imajo dobre novice: »Nakazuje se, da je epidemija začela upadati.«

Reprodukcijsko število R se je po lockdownu znižalo na približno 1, je v sredo sporočil Cizelj, danes pa IJS v svoji prognozi ocenjuje, da je ocenjeno reprodukcijsko število približno R=0,97, kar pomeni, da ena okužena oseba okuži malo manj kot še eno osebo. Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 935, kar pomeni, da po tem kriteriju nismo več v rdeči fazi na ravni celotne države.

image_alt
Se veselite odprtja vrtov in teras? Potem morate vedeti to (VIDEO)


V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb so na IJS predpostavili, da smo z izvajanjem strožjih ukrepov R znižali za 25 odstotkov na R=0,93 ter da se bo nato zaradi sproščanja R dvignil za 10 odstotkov. Upoštevali so tudi vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah. Predpostavili so, da je imunih 3,5-krat toliko kot potrjeno okuženih. Upoštevali so, da je v Sloveniji poleg običajne različice virusa prisotna tudi bolj kužna angleška različica, in predpostavili težji potek bolezni pri tej različici.


Povečanja ne pričakujejo več


Cizelj je pojasnil, da je delež angleške različice (B.1.1.7) že na okoli 90 odstotkov. »Pomembnega višanja R na račun povečevanja deleža B.1.1.7 tako ne pričakujemo več,« je zapisal. Vendar pa epidemije še ni konec, saj skoraj vsako minuto in pol potrdijo novo okužbo. Ob tem predvidevajo, da sta na vsakega potrjenega še najmanj dva okužena ali trije, ki tega ne vedo, zato je verjetnost, da boste srečali okuženega, še vedno velika.

Pomemben dejavnik obvladanja epidemije naj bi bilo cepljenje. A dokler ne bo precepljenih vsaj 10 odstotkov populacije (torej več kot 200.000 ljudi), vpliv cepljenja na dinamiko epidemije (skoraj) ne bo opazen, saj 10-odstotna precepljenost pomeni le 10 odstotkov nižji R kot sicer (npr. R=1,1 namesto R=1,2), opozarja IJS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije