POZOR

Litija se bo odcepila, oblast prevzemajo čebele

Skupinske maske na temo avtohtone sivke. Na otroškem karnevalu bodo priklicali pomlad.
Fotografija: Pustne zahteve! FOTO: Blaž Bratkovič
Odpri galerijo
Pustne zahteve! FOTO: Blaž Bratkovič

Pustovanja v Litiji se ponašajo z več kot 170-letno tradicijo in tudi letošnje bo zelo zanimivo. Potekalo bo namreč v znamenju odcepitve Litije od Slovenije in Evrope in še pred brexitom bodo izvedli litexit. Organizatorji pričakujejo več kot 500 mask, in to v najmanj 25 skupinah.

Po otroškem živžavu ob 10. uri bo na pustno soboto ob 15. uri po mestu krenila povorka, vrhunec pa bo karneval dosegel zvečer ob 20. uri, ko bo za zabavo in odcepitveni gala ples poskrbela Tanja Žagar.

Na čelu povorke bo maskota karnevala – Litko, v njej pa bodo tudi gostujoče pustne skupine, na primer ptujski kurenti, orači in pokači, coprnice iz Cerknice in mnogi drugi. Večina mask bo predstavljala svoje razloge za odcepitev Litije in proti njej, med njimi bodo Theresa May, Donald Trump, Borut Pahor, Marjan Šarec, Alenka Bratušek ter Jean-Claude Junker in drugi.

Še posebno pa se v Litiji veselijo tudi prvega čebeljega karnevala, ki ga prirejajo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), na katerem bodo nastopile skupinske maske na temo naše avtohtone čebele kranjske sivke. »Svetovni dan čebel je slovensko čebelarstvo postavil v sam vrh svetovnega čebelarstva. Čebele zavzemajo pomembno vlogo v svetu in tudi v Litiji se bodo zavzemale za prevzem oblasti,« so še sporočili s ČZS.

Na pustni torek pa bo v športni dvorani otroški pustni karneval, na katerem pričakujejo več kot 700 maškar iz litijskih in šmarskih vrtcev in šol, ki bodo skupaj zapeli, zaplesali in priklicali pomlad.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije