ODSTREL

Letos postrelili 230 rjavih medvedov

Kljub nasprotovanju nevladnikov je bil odstrel tako številčen, kot je bilo predvideno.
Fotografija: FOTO: Uso Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Uso Getty Images/istockphoto

Letos je bilo kljub nasprotovanju nevladnikov, ki so pravico iskali tudi na ustavnem sodišču, iz narave odvzetih 230 rjavih medvedov, je v pisnem odgovoru na poslansko vprašanje v DZ odgovorila Alenka Bratušek, ki začasno vodi pristojno ministrstvo. Ravno za toliko živali je ministrstvo za naravne vire in prostor tudi izdalo dovoljenje za odstrel.

»Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije je bilo do 10. novembra 2023 iz narave odvzetih vseh 230 rjavih medvedov. Dovoljenje ministrstva za naravne vire in prostor velja do 31. decembra 2023,« je v pisnem odgovoru na vprašanje poslanca Antona Šturbeja (SDS) v zvezi z odstrelom rjavih medvedov v letu 2023, ki je bil na spletnih straneh DZ objavljen v četrtek, odgovorila Bratušek.

Dovoljenje za odstrel so na ministrstvu za naravne vire in prostor izdali 13. aprila, a ga je upravno sodišče po vloženi tožbi nevladne organizacije Alpe Adria Green (AAG) 23. maja z začasno odredbo zadržalo. Do 25. maja, ko je bil ministrstvu vročen sklep sodišča o začasni odredbi, je bilo sicer iz narave z odstrelom že odvzetih 182 rjavih medvedov.

Upravno sodišče je tožbo zavrnilo, sodba pa je postala pravnomočna 26. septembra. Kot je dejala Bratušek, je ministrstvo 27. septembra po elektronski pošti obvestilo vse stranke v postopku, da se lahko nadaljuje izvrševanje predmetnega dovoljenja za odvzem iz narave z odstrelom.

Čeprav je rjavi medved zavarovana živalska vrsta, ki jo varujejo tako mednarodna kot tudi evropska in slovenska zakonodaja, pa je mogoč poseg v populacijo, če so v skladu z uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah izpolnjeni trije pogoji: če ni druge zadovoljive možnosti, če ta ravnanja ne škodujejo ohranitvi ugodnega stanja populacije in če gre za enega od razlogov, navedenih v uredbi, kot sta na primer preprečitev resne škode ter zagotavljanje zdravja in varnosti ljudi, je pojasnila Bratušek.

»Z namenom preprečitve resne škode ter zagotavljanja zdravja in varnosti ljudi je ministrstvo 13. aprila izdalo dovoljenje za odvzem iz narave z odstrelom 230 rjavih medvedov na območju lovišč v Sloveniji, ki jih upravlja 122 upravljavcev (lovskih družin in lovišč s posebnim namenom) na območjih v Sloveniji, kjer so bile ocenjene največje gostote rjavih medvedov,« je zapisala Bratušek.

Kot je dodala, rjavi medved ni kritično ogrožena vrsta, kljub temu pa za njen obstoj oziroma širšo družbeno sprejemljivost ministrstvo izvaja aktivno upravljanje z v strategiji opredeljenimi ohranitvenimi cilji in strateškimi dejavnostmi, potrebnimi za njihovo doseganje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije