DAVČNA OLAJŠAVA

Letos bodo božičnice višje

Davčno ugodno leto ...
Fotografija: Delavcem bo v žepu ostalo več izplačane božičnice. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Delavcem bo v žepu ostalo več izplačane božičnice. Foto: Jure Eržen/Delo

LJUBLJANA – Prihajamo v mesec obdarovanja. December je namreč mesec, ko v marsikaterem podjetju svoje zaposlene nagradijo za minulo leto z božičnico in denimo 13. plačo. Zaradi ugodnejše davčne obravnave izplačil tovrstnih nagrad, bodo zaposleni na svoj račun prejeli nekoliko višji znesek od lanskoletnega – pod pogojem, da sta lanski in letošnji bruto znesek enaka.




S. 1. januarjem 2018 je vlada z novo davčno spremembo prag davčne olajšave na plačilo dohodnine od božičnice dvignila na 100 odstotkov povprečne plače (1632 evra). Ker večina podjetij izplačuje plače decembra, bodo letos delavci tako marsikje prejeli višje neto izplačilo v primerjavi z lanskim, kjer je veljala 70-odstotna davna olajšava.

Sindikati pričakujejo več izplačil božičnic

»Delodajalci so se v preteklosti izgovarjali, da bi se pogosteje odločali za tovrstna izplačila, če bi bila davčno ugodneje obravnavana in bi delavcem ostalo v žepih več. Vlada je lani zaradi pritiska Zveze svobodnih sindikatov in nekaterih delodajalskih združenj te vrste nagrad davčno razbremenila (in sicer do 100 % povprečne plače v Sloveniji; na prejet znesek pa se plačajo zgolj socialni prispevki), zato pričakujemo, da bodo delodajalci držali obljubo in konec leta nagradili večino delavcev zasebnega sektorja in več kot v preteklih letih,« so nam pojasnili na ZSSS.


Ali bodo višji tudi izplačani bruto zneski v posameznih podjetjih, bomo razkrili v prihodnjih dneh. V nekaterih podjetjih namreč še niso sprejeli odločitve, s kolikšno božičnico, če sploh, bodo razveselili svoje zaposlene.
 

Bodo v vašem podjetju izplačali božičnico, morebiti tudi 13. plačo? Koliko bosta znašali? Javite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije