VELIKA NOČ

Križev pot po piranskih cerkvah

Kar v štirih cerkvah v mestu so na ogled upodobitve 14 postaj križevega pota slikarja Janeza Bernika.
Fotografija: Odprtje piranskega križevega pota v Krstilnici sv. Janeza Krstnika
Odpri galerijo
Odprtje piranskega križevega pota v Krstilnici sv. Janeza Krstnika

Piran je imel včasih kar 22 cerkva, danes jih stoji še 10. V velikonočnih dneh si lahko med sprehodom po očarljivih ulicah v štirih ogledate likovno razstavo Križev pot po piranskih cerkvah, ki jo je Društvo ljubiteljev zakladov sv. Jurija pripravilo že 18. leto zapored. Letos je v štirih 14 uprizoritev postaj križevega pota slikarja Janeza Bernika (1933–2016). Za to priložnost jih je Piranu posodila gorenjska župnija Breznica, ki jih hrani v podružnični cerkvi sv. Lovrenca v Zabreznici.

Janez Bernik s svojimi upodobitvami prepriča, da je na poti vztrajnosti in usmiljenja upanje.
Janez Bernik s svojimi upodobitvami prepriča, da je na poti vztrajnosti in usmiljenja upanje.

Kristjani se Jezusovega trpljenja spominjajo ob molitvi križevega pota, ki opisuje dogodke tik pred Jezusovo smrtjo. Romarji so v Jeruzalemu sledili Jezusovi zadnji poti proti Golgoti in se na njej ustavljali ter molili. Ob tem so se spominjali posameznih prizorov Jezusovega trpljenja. Križev pot je sestavljen iz 14 postaj, ki imajo standardizirano vsebino – od Pilatove obsodbe, ko trikrat pade pod križem, do križanja in polaganja v grob.

Letošnjo razstavo Križev pot po piranskih cerkvah so odprli prejšnjo soboto v cerkvi sv. Petra na Tartinijevem trgu, kjer so predstavljene slike prvih štirih postaj, preostale pa še v cerkvah Marije Snežne, Marije tolažnice in v Krstilnici sv. Janeza Krstnika. V vsaki od njih je ob svojih razmišljanjih o postajah vodil molitev piranski župnik Zorko Bajc. Dogodka se je udeležil tudi koprski škof Jurij Bizjak ter v nagovoru poudaril sporočilo, ki ga vernikom prinaša praznik Jezusovega vstajenja.

Piranski župnik Zorko Bajc med molitvijo na eni od postaj križevega pota
Piranski župnik Zorko Bajc med molitvijo na eni od postaj križevega pota

Janeza Bernika in njegove upodobitve križevega pota, ki ga je naslikal na steklu, 30 x 25 cm, leta 1993 za omenjeno cerkvico sv. Lovrenca, je predstavil kritik Dejan Mehmedovič.

»Tu ni nič odvečnega, vse je osredotočeno na dogodek, na dogajanje, na silo, ki oddaja sporočilnost. Simbol križa, ki je vedno nekoliko ambivalenten, saj predstavlja težo in hkrati odrešitev, je izpostavljen. Simbolno nas v širokem spektru pomenov nagovarja tudi značilno oblikovana roka, dlan, ki se pogosto pojavlja v Bernikovih podobah kot poseben izpovedni element,« je med drugim dejal Mehmedovič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije