VSEH OTROK NE BODO VEČ TESTIRALI

Sprememba glede karantene, bolnišnice na robu zmogljivosti (VIDEO)

Vlada je zagotovila denar za testiranje na novi koronavirus.
Fotografija: Vladni govornik Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Vladni govornik Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel

Število okužb v Sloveniji se je v zadnjih dveh dneh približalo številu 80 na dan, državljani se vse glasneje sprašujemo, ali nas čaka zaostritev ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Vlada je na današnji seji zagotovila sredstva za izvajanje testov iz proračuna v višini do pet milijonov evrov, je na novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom povedal vladni govornik Jelko Kacin. ZZZS mora plačila izvršiti do 21. septembra. Vlada je sprejela tudi odlok o karanteni ​ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko, ki se zniža s 14 na 10 dni. Skrajšanje stopi v veljavo v nedeljo, 13. septembra, ob 0.00. Podaljšuje se veljavnost negativnega testa na 48 ur. Karantene ob vstopu v državo iz epidemiološko nèvarnih držav kljub zmanjšanju vnosov okužb iz tujine še nekaj časa ne bomo ukinili.



Večina tistih, ki zbolijo, zbolijo peti do sedmi dan, redke izjeme lahko zbolijo tudi npr. 30. dan, je pojasnil direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman. Tveganje ob znižanju karantene je po njegovem minimalno.


 

Bolnišnice vse polnejše

Rozman je povedal, da je virus dosegel najranljivejše populacije v domovih za starejše in da se ob vse več okužbah bolnišnice začenjajo polniti s pacienti, ki imajo covid 19. Bojijo se, da bo kapaciteta v bolnišnicah kmalu presežena, kar pomeni mobilizacijo več postelj, to pa bi lahko pomenilo odpovedi drugih pregledov in daljšanje čakalne dobe. Rozman je izrazil željo, da bi čim prej dobili cepivo in se vrnili v normalnost. Ob tem je posvaril, da bo normalnost prihajajočo zimo drugačna in pozval k nošenju mask, razkužil in držanju fizične distance, kar so po njegovem učinkoviti ukrepi, s katerimi lahko znižamo število okužb. »Morda vam je ob tem nelagodno, a pomislite na nekatere, ki po ves delovnik nosijo maske, a jim ni odveč, saj s tem ščitijo vas in seveda tudi sebe.« Pozval je tudi, da si vsi naložimo aplikacijo #OstaniZdrav in epidemiologom razkrivamo pretekle kontakte v primeru okužbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije