PRISLUŠKOVANJE

Komu vse v Sloveniji naj bi prisluškovali Hrvati? Pritiskali so na enega od medijev

Objavljeno 08. april 2019 17.03 | Posodobljeno 08. april 2019 20.25 | Piše: STA, A. L.

Novinar Pop TV Jure Tepina je objavil, da so večer pred objavo imena in fotografije hrvaškega obveščevalca Franića v uredništvo dobili klic, v katerem so jih prosili, naj prispevka ne objavijo.

FOTO:
LJUBLJANA – Hrvaška vlada je skušala prek posrednika vplivati na Pop TV, da ne bi prišlo do razkritja, kdo naj bi bil odgovoren za prisluhe v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško, poroča portal 24ur.com. Prav tako naj bi Hrvaška s prisluškovanjem nadzirala tuje novinarje. Spletni portal je prejšnji teden objavil, da je za prisluhe slovenski agentki in arbitru odgovorna hrvaška obveščevalna služba SOA, natančneje agent Davor Franić, znan tudi kot 'Davor mehanik'. Kot je danes na portalu objavil novinar Pop TV Jure Tepina, so večer pred objavo imena in fotografije hrvaškega obveščevalca Franića v uredništvo dobili klic, v katerem so jih prosili, naj prispevka ne objavijo.
 

Prisluškovanje?


»Lobist, ki je kontaktiral z nami, se niti ni zavedal razsežnosti, prav tako ni poznal glavnega naročnika poskusa pritiska na slovenski neodvisni medij. Namero, da zgodbo objavimo, je vedel izjemno majhen krog ljudi, zgolj dva novinarja na Pop TV, in Hrvaška je to lahko izvedela le s prikritimi obveščevalnimi metodami,« je prepričan Tepina. Poleg tega je »član uprave ene najpomembnejših hrvaških medijskih hiš in dobri prijatelj številnih hrvaških politikov skušal prepričati ali celo podkupiti direktorja tuje multinacionalke, da ta pritisne na Pop TV,« je zapisal Tepina. Na portalu so tudi objavili posnetek tega pogovora.
 

Hrvati zanikajo


Hrvaška uradno sicer zanika informacije o prisluškovanju in trdi, da je zgodba izmišljena. A postavlja se vprašanje, »zakaj bi se hrvaška stran tako trudila vplivati na tuj medij in preprečiti zgodbo, za katero – brez dokazov – trdijo, da je izmišljena«, še piše Tepina, ki za nocoj napoveduje nadaljnja razkritja nekaterih vpletenih in prisluhe.

Hrvaška zavrača vsakršno odgovornost za prisluhe sicer nedovoljenih pogovorov med slovensko agentko in arbitra med arbitražo leta 2015. Te prisluhe so objavili hrvaški mediji. Hrvaška je po tem razkritju sporočila, da odstopa od arbitraže, ker da je ta »nepovratno kompromitirana«. Arbitražno sodišče je kljub temu sprejelo odločitev, da je Slovenija storila prekršek, a ne take narave, da ne bi moglo sprejeti končne odločitve. Hrvaška kljub temu trdi, da je iz arbitraže izstopila, in ne priznava niti končne razsodbe iz leta 2017.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji