S.P. ZAPRL ZARADI PREVELIKIH STROŠKOV

Klakočar Zupančičeva se je spravila nanj, tu je njegov odgovor (VIDEO)

Ustavni sodnik Klemen Jaklič trdi, da mu zakon o ustavnem sodišču dopušča dejavnosti, ki jih je opravljal kot samostojni podjetnik.
Fotografija: Klemen Jaklič. FOTO:
Odpri galerijo
Klemen Jaklič. FOTO:

Ustavni sodnik Klemen Jaklič trdi, da mu zakon o ustavnem sodišču dopušča dejavnosti, ki jih je opravljal kot samostojni podjetnik, čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost. Za Planet TV je povedal, da je kot samostojni podjetnik opravljal raziskovalno delo in da za to ni potreboval soglasja predsednika ustavnega sodišča.

S.p. zaprl zaradi prevelikih stroškov 

»Zakon o ustavnem sodišču je jasen in izrecen. Ustavni sodnik ne sme opravljati pridobitne dejavnosti, razen dejavnosti visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca ali visokošolskega sodelavca. Ta določba je v zakonu o ustavnem sodišču drugačna kot v vseh ostalih zakonih,« je za televizijo zatrdil Jaklič in ob tem dodal, da je kot samostojni podjetnik opravljal izključno dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon.

Ob tem je zagotovil, da za opravljanje dela kot samostojni podjetnik ni potreboval soglasja predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta, saj zakon po njegovih navedbah soglasje zahteva le v primeru, da je ustavni sodnik zaposlen v dopolnilnem delovnem razmerju.

Po Jakličevih trditvah je z dejavnostmi samostojnega podjetnika prenehal, ker mu je to povzročalo stroške. Ustavni sodnik Klemen Jaklič je bil v času opravljanja funkcije kar pet let tudi popoldanski samostojni podjetnik, čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost, piše tednik Mladina.

Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Blaz Samec
Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Blaz Samec

Na pisanje se je odzvala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki bo zadevo predala Komisiji za preprečevanje korupcije. Če očitki držijo, gre za hudo nezdružljivost in hudo kršitev zakona, zato pričakuje, da bo Jaklič odstopil z mesta ustavnega sodnika.

Jaklič tega ni želel komentirati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije