ZA OTROKE

Klakočar Zupančič otroškemu letovišču v Pacugu zagotovila svojo podporo

»Takšna letovišča moramo absolutno ohraniti,« je povedala.
Fotografija: Urška Klakočar Zupančič med otroki v letovišču Pacug. FOTO: Zaslonski Posnetek, Facebook
Odpri galerijo
Urška Klakočar Zupančič med otroki v letovišču Pacug. FOTO: Zaslonski Posnetek, Facebook

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je danes obiskala otroško letovišče Pacug, kjer pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije letujejo otroci iz socialno šibkejših družin. Ob obisku se je seznanila s problematiko letovišč in jim zagotovila svojo podporo. »Gre za naše otroke, tukaj moramo biti čim manj birokratski,« je poudarila.

Kot je Klakočar Zupančič še povedala med današnjim obiskom, želi pozvati pravne osebe in podjetja, naj donirajo za takšne namene, kadarkoli le lahko. Predlaga predvsem, da podjetja društvom za letovanja donirajo sredstva namesto poslovnih daril.

Ob obisku je predsednica državnega zbora povedala, da takšna letovanja spodbuja in bo zato naredila vse, kar je v njeni moči, da to spodbudo preda naprej. »Takšna letovišča moramo absolutno ohraniti,« je dodala.

Prav tako je Klakočar Zupančič pozvala vse državljanke in državljane, naj odstotek svoje dohodnine namenijo za humanitarne namene, tudi za Zvezo prijateljev mladine (ZPM) Slovenije.

Na letovanju v Pacugu se v skupinah pomešajo otroci s posebnimi potrebami z otroki z zdravstvenimi težavami in iz socialno šibkejših družin ter ostalimi, ki jim letovanje plačajo starši. Pri tem med njimi ne delajo razlik. Kot je povedala generalna sekretarka ZPM Breda Krašna, jih vključujejo v skupine, da dajo vsem možnost socializacije in sprejemanja drugačnih otrok.

Kot je še poudarila Krašna, je eden največjih trenutnih humanitarnih programov pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije Pomežik soncu, v okviru katerega zbirajo donacije, ki jih nato na internem razpisu razdelijo med organizatorje letovanja. Teh je od 20 do 25 vsako leto, je še dejala.

Ni pomembno samo morje

Kot je razložila sekretarka ZPM Ljubljana Vič Rudnik Urška Vrtačnik, otroci najbolj izpostavljajo to, da čas preživljajo ob morju, a je za tem globlji pomen učenja samostojnosti, higienskih opravil, kompromisov, sodelovanja in reševanja težav. Kot je dodala, mnogi otroci na letovanju tudi odkrijejo svoje nove sposobnosti.

V Pacugu otroci radi igrajo karte in rišejo, medtem ko s prijatelji uživajo na morju, je povedala ena izmed deklic na letovanju. Kot je dodala, imajo organizirane številne delavnice in se zato radi vračajo. Deklica je tako na letovanju že desetič, ko bo starejša, pa bi se rada preizkusila tudi v vlogi vzgojiteljice mlajših otrok.

Skozi poletje ZPM v Pacug na letovanja popelje do 1500 otrok, na letni ravni z ostalimi počitnicami in šolami v naravi pa včasih gostijo tudi več kot 3000 otrok. Največ otrok prihaja iz osrednjeslovenske regije, a pokrivajo tudi druge upravne enote, kot so Grosuplje, Postojna, Litija, Cerknica in Kidričevo, je še pojasnila Vrtačnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije