TESTIRANJE

Kdo se lahko izogne palčki v nos

Preverite, ali ste med izjemami, ki se jim za opravljanje določene dejavnosti ni treba testirati na novi koronavirus.
Fotografija: Z množičnimi hitrimi testi naj bi pomagali preprečiti širjenje virusa. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Z množičnimi hitrimi testi naj bi pomagali preprečiti širjenje virusa. FOTO: Marko Feist

Ob sproščanju ukrepov, ki ga je prinesel prehod v oranžno fazo, je vlada uvedla obvezno testiranje ob opravljanju številnih dejavnosti. Tako se morajo po novem s hitrimi testi poleg šolnikov testirati tudi trgovci, vozniki taksijev, frizerji, kozmetičarke ... Obstaja pa tudi nekaj izjem, na podlagi katerih je posameznik izvzet iz sistema obveznega testiranja.
 

Testirati se ni treba:

  • Osebam, ki so bile že cepljene, morajo pa imeti potrdilo o cepljenju, s katerim dokazujejo, da je:
    – od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni,
    – od prejema drugega odmerka cepiva Moderne najmanj 14 dni,
    – od prejema prvega odmerka cepiva Astrazenece najmanj 21 dni.
    Potrdilo mora biti izdano v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH.
  • Osebam, ki so že prebolele covid, pri čemer morajo imeti potrdilo o pozitivnem izvidu testa HAGT ali testa PCR, na sars-cov-2, ki je starejši od 21 dni, vendar ne starejši od šestih mesecev.
  • Osebam, ki so že prebolele covid, pri čemer morajo imeti potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid 19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Načinov, kako oseba dokazuje prebolelost covida 19, je več:

  • S pozitivnim izvidom PCR ali hitrega antigenskega testa, ki ga lahko pridobi tudi z uporabo spletnega portala zVem, kjer si izvid lahko natisne brezplačno.
  • S kratkim sporočilom (SMS), poslanim s številke +38651285886, ki izkazuje pozitiven izvid za osebo z začetnicami, ki ustrezajo začetnicam osebe.
  • Delodajalec lahko za svojega zaposlenega kot dokazilo upošteva tudi bolniški list, kjer je opredeljeno, da je bila oseba v izolaciji ali v primeru okužbe s covidom 19 na delovnem mestu poškodba pri delu, in iz njega izhaja, da od začetka izolacije oziroma poškodbe pri delu ni minilo več kot šest mesecev.
  • V primeru, da oseba ni bila testirana in nima bolniškega lista, pa mora to potrditi osebni zdravnik, ki ga je oseba kontaktirala v času, ko je zbolela za covidom 19. Obrazec potrdila je na voljo na spletni strani ministrstva za zdravje in spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije