Katastrofa v Vipavski dolini

Točna škoda po pozebi bo vidna v prihodnjih dneh.
Fotografija: Mraz je povzročil precej škode na cvetočih sadnih drevesih. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Mraz je povzročil precej škode na cvetočih sadnih drevesih. FOTO: Getty Images/istockphoto

Zaradi nizkih jutranjih temperatur, ki so se v posameznih delih Vipavske doline davi spustile celo do –6 stopinj Celzija, je pozebla večina letošnjega pridelka breskev, kakijev, aktinidije in delno tudi marelic. Za oceno letine češenj bo treba še nekoliko počakati, ker je večina cvetov še v popkih, odprti cvetovi pa so ožgani zaradi mraza.

Preberite tudi:
Kaj takega se v Sloveniji ni zgodilo že dolgo

V kmetijski svetovalni službi v Ajdovščini se bojijo, da je pozeba škodo naredila tudi v vinogradih. Kmetijski svetovalec kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina Rajko Črv je povedal, da so zaradi nizkih temperatur pozeble vse sadne vrste, ki so v tem času cvetele ali brstele. Točna škode po pozebi bo vidna v prihodnjih dneh, ko se bodo temperature nekoliko dvignile in se bo vegetacija nadaljevala.

Podatki na agrometeorološkem portalu Slovenije kažejo, da je bilo ponoči v Vipavski dolini zelo mrzlo za april. Meteorološka postaja v Potočah je tako beležila okoli –4 stopinje vse od polnoči naprej, med 5. in 6. uro pa se je temperatura še znižala, celo do –6,6 stopinje. Na Slapu je bila izmerjena temperatura sicer nekoliko višja, kljub temu se je spustila vse do –4,8 stopinje.

O pozebi in trenutnih razmerah je kmetijska svetovalna služba že obvestila vodstva prizadetih občanih, njihovo ukrepanje pa bo znano po znanem obsegu škode.

V Goriških brdih tokrat ni bilo hujše pozebe, ta je svoje naredila že v preteklem tednu, ko so v nižjih legah pomrznili kakiji, breskve in jagode.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije