SUMLJIVI POSLI

Kar sedem hišnih preiskav na območju Ljubljane: 3,5 milijona pospravili v žep?

Dve osebi osumljeni izvršitve kaznivega dejanja, tri pa pomoči pri njem.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: arhiv Dela
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: arhiv Dela

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na območju Ljubljane izvajajo sedem hišnih preiskav. Osumljenih je pet fizičnih oseb, eno so preiskovalci pridržali. Po poročanju nekaterih medijev naj bi potekale v Energetiki Ljubljana.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU), sta dve osebi osumljeni izvršitve kaznivega dejanja, tri pa pomoči pri njem.

Osumljene osebe naj bi zlorabile položaj pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Z javnim naročilom, na podlagi katerega je bila med slovenskim javnim podjetjem in gospodarsko družbo iz tujine sklenjena pogodba v višini 118 milijonov evrov, naj bi namreč pridobile protipravno premoženjsko korist v višini 3,5 milijona evrov. Ta je bila po navedbah policije delno že izplačana (vsaj v višini 650.000 evrov).

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 35 preiskovalcev NPU. Predkazenski postopek od leta 2020 dalje usmerja specializirano državno tožilstvo.

Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Po podatkih Siola NPU hišno preiskavo izvaja v Energetiki Ljubljana, pridržana oseba pa naj bi bil srbski poslovnež Petar Komljenović. Preiskava poteka zaradi nepravilnosti, povezanih z energetskim poslom pri gradnji nove plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni.

Posel je leta 2019 dobila grška družba Mytilineos Holdings, za katero naj bi lobiral Komljenović. Ta je po navedbah Siola tesno povezan z družino ljubljanskega župana Zorana Jankovića. V preteklosti naj bi imel namreč v davčnem postopku proti Juretu Jankoviću ključno vlogo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije