480 VZORCEV

Kaj je z angleško različico virusa pri nas? Mikrobiologi razkrili rezultate

Po 11. januarju med testiranimi vzorci niso odkrili novih potrditev angleške različice koronavirusa.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete med 480 vzorci, ki so bili odvzeti med 11. in 24. januarjem in so pri njih potrdili okužbo z novim koronavirusom, ni našel angleške različice koronavirusa. 65 odstotkov vzorcev je bilo iz osrednjeslovenske regije, 16 odstotkov iz goriške, pet odstotkov iz jugovzhodne, posavske in zasavske regije, po odstotek pa iz gorenjske, obalno-kraške, podravske in savinjske regije. Niso našli niti južnoafriške ali brazilske, piše na spletni strani inštituta. Vse tri različice namreč veljajo za bolj kužne. Doslej so angleško različico s sekvenciranjem genoma našli pri treh vzorcih, ki so bili vzeti od 1. do 11. januarja.

V laboratorijih inštituta ter Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so sicer od 24. do 26. januarja za dva tedna nazaj s posebnimi PCR-testi analizirali del vzorcev, ki so bili pozitivni na novi koronavirus. Med 877 vzorci so našli 16 vzorcev, kjer bi lahko šlo za angleško različico novega koronavirusa. To je 27. januarja povedala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Pri teh vzorcih so s analizo sekvence celotnega genoma ponovno preverili, ali gre dejansko za angleško različico koronavirusa. S tem želijo tudi preveriti, kako točni so ti posebni PCR-testi, ki poleg okužbe z novim koronavirusom določijo tudi, ali gre za kužnejši sev. Več kot 2000 tovrstnih testov je Slovenija dobila od Slovaške, premier Janez Janša pa je pred tedni napovedal, da jih bo kupila tudi Slovenija.
image_alt
Številke spet zelo spodbudne, že popoldne odprtje novih dejavnosti

Rezultate sekvenciranja bodo pristojni predstavili predvidoma v začetku prihodnjega tedna. Prav tako bodo predvidoma v začetku prihodnjega tedna predstavili končno poročilo verifikacije hitrih testov, ki jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm za potrebe množičnega testiranja prebivalstva. Verifikacijo testov je NLZOH izvedel po navodilu ministrstva za zdravje potem, ko so se pojavili dvomi o zanesljivosti teh testov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije