Jennifer Lopez vadi na drogu iz Grosuplja

Lupit pole izdeluje opremo za športni ples ob drogu, ki postaja vse bolj priljubljen po vsem svetu.
Fotografija: Jennifer Lopez v Prevarantkah na Wall Streetu FOTO: STX Entertainment
Odpri galerijo
Jennifer Lopez v Prevarantkah na Wall Streetu FOTO: STX Entertainment

V letošnji jesenski hollywoodski uspešnici Prevarantke na Wall Streetu (Hustlers) z Jennifer Lopez in Cardi B ima Lupit pole eno od stranskih, a ključnih vlog. Toda ne gre za igralko ali igralca. Lupit pole je drog, ob katerem plešejo striptizete, ki se odločijo oropati bogate poslovneže. In slovenske gore list je, če lahko malce poetiziramo. Tako se imenuje podjetje, ki že vrsto let izdeluje opremo za ples ob drogu oziroma akrobatsko umetnost, ki je tudi pri nas vedno bolj priljubljena in cenjena oblika športne aktivnosti.


Jani Štepec in Iztok Vodičar v proizvodni hali v Grusupljem; sami izdelajo 80 odstotkov vseh sestavnih delov. FOTO: Staš Ivanc
Jani Štepec in Iztok Vodičar v proizvodni hali v Grusupljem; sami izdelajo 80 odstotkov vseh sestavnih delov. FOTO: Staš Ivanc
Slovenskemu Lupit polu je uspel preboj v Hollywood s precej nišnim izdelkom, ki pa ima v ameriški pop kulturi posebno mesto. Tako se je njihov drog, po angleško pole, že pred leti znašel v biografskem filmu Snowden Oliverja Stona o najbolj slovitem žvižgaču na svetu Edwardu Snowdnu, zdaj pa je svoje mesto našel v najnovejšem filmu Jennifer Lopez in celo v njenem newyorškem stanovanju, kamor so ji ga dostavili, da je lahko vadila z osebno trenerko.

Od ZDA do Polinezije

Grosupeljski Lupit pole, ki ima pisarno tudi v ljubljanskem tehnološkem parku, drogove prodaja po vsem svetu. Kakor pravita soustanovitelja Jani Štepec in Iztok Vodičar, so jih poslali že v kakih 80 držav sveta, od ZDA prek Združenih arabskih emiratov do Avstralije in celo Polinezije.

Kakor pravi Jani, se jim je v par letih s trdim delom uspelo prebiti na drugo mesto med proizvajalci opreme za ples ob drogu. Največji je še vedno britanski X-Pole, ki je prišel na trg pred 15 leti in pobral vso smetano, saj je bil skoraj edini na trgu in je v petih letih pokril globalni trg ter tudi postavil standarde. »Bili so prvi, ki so rekli, naredimo štango na pritisk za domačo uporabo. Začrtali so smernice. Zdaj pa jih postavljamo mi,« se zareži Iztok.​

Nekaj novega

Jani Štepec in Iztok Vodičar v proizvodni hali v Grusupljem; sami izdelajo 80 odstotkov vseh sestavnih delov. FOTO: Staš Ivanc
Jani Štepec in Iztok Vodičar v proizvodni hali v Grusupljem; sami izdelajo 80 odstotkov vseh sestavnih delov. FOTO: Staš Ivanc
Jani Štepec in Iztok Vodičar, elektrotehnik in inženir strojništva, sta prvi drog naredila pred kakimi desetimi leti. Prej sta se kakih sedem let ukvarjala s samopostrežnimi avtomati, nato sta se leta 2001 odločila, da bosta vse skupaj prodala in se usmerila v lastni razvoj stenskih samopostrežnih avtomatov; prva stranka je bil proizvajalec žvečilnih gumijev Wrigley, delala pa sta tudi za British Imperial Tobacco. »Bili smo butični proizvajalec, a konkurenca je bila zelo huda,« pravi Iztok. Od enega od kupcev sta izvedela za drogove in poskusila nekaj novega. Potem sta bolj za zabavo kot zares na željo prijateljice Ane Jurkovič izdelala kakovosten vrtljivi drog za njen plesni studio Mademoiselle. Začelo se je resno delo, saj sta morala razviti vrtljive drogove pa tudi segmentirane za domačo uporabo.

Nato sta pred kakimi šestimi leti sponzorirala mednarodni pole dance dogodek v nekdanji Vodafone Areni v Ljubljani. Med nastopajočimi je bila Francozinja Marion Crampe, ki spada med tri najboljše plesalke ob drogu na svetu. »Tam smo se spoznali in se odlično ujeli. Z Iztokom sva dobila idejo, da bi z Marion naredili skupno blagovno znamko. Pa sva sedla v avto in se z darilom – drogom – odpeljala v Milano, kjer je Marion delala kot inštruktorica v Milano Pole Dance Studiu,« se spominja Jani. »Ni se ji ljubilo ukvarjati s poslovnim delom, je pa bila takoj pripravljena postati naša ambasadorka,« doda Iztok.

Preboj v svet

Lupit polov ambasador Alberto del Campo je eden najboljših plesalcev ob drogu na svetu. FOTO: Klemen Razinger/Lupit pole
Lupit polov ambasador Alberto del Campo je eden najboljših plesalcev ob drogu na svetu. FOTO: Klemen Razinger/Lupit pole
V Milanu sta pred leti sodelovala na dobrodelnem dogodku za boj proti raku na dojki. Takrat sta ustvarila posebno opremo za dogodek in tam se je začel njun preboj čez slovensko mejo. »Tedaj pa se je začelo dogajati. Začeli so klicati prodajalci iz celotne Evropske unije, predvsem Italije, Francije, Nemčije in Britanije. V enem letu se je vse razvilo,« se spominja Jani.

»Štos je bil v tem, da smo prišli v pravem času z novim produktom – drogom za domačo uporabo. Ponudili smo res kakovosten izdelek, ki ga je enostavno montirati. To nam je res uspelo, saj je bilo razmerje med ceno in kakovostjo dobro. Konkurenca je imela precej bolj kompliciran sistem za montažo. Pa tudi to je: oni imajo proizvodnjo na Kitajskem in kakovost tam precej niha,« pravi Jani. »Vse se je nekako poklopilo. Tudi ime, ki sicer nič ne pomeni, je lepo sedlo v uho,« doda Iztok. Lupit pole zdaj skoraj vse (razen galvanizacije) izdela sam. »Mislim, da sami naredimo okoli 80 odstotkov sestavnih delov,« ponosno pove Jani. »Postopoma smo nabavljali opremo. Na začetku niti nismo vedeli, v kaj se spuščamo, in v bistvu je bilo še bolje, da nismo vedeli. A dobro smo se odločili, da so naši drogovi narejeni v Sloveniji,« je ponosen Jani. »Pazimo, da so vsi materiali evropskega porekla,« doda Iztok.

Posel se je začel širiti, zdaj imajo dve lastni spletni trgovini, eno za ameriški trg in eno za preostali svet. Doslej so drogove poslali že v 80 držav, imajo okoli 30 spletnih prodajalcev, ki ponujajo njihovo opremo; po svetu je okoli 300 plesnih studiev, kjer tudi prodajajo Lupit polovo opremo. Jani ocenjuje, da so doslej opremili med 400 in 500 studii po vsem svetu, od Nove Zelandije do Mehike, Južnoafiške republike, Singapurja in Tokia.

Marion Crampe je glavna ambasadorka Lupit pola. FOTO: Lupit pole
Marion Crampe je glavna ambasadorka Lupit pola. FOTO: Lupit pole
»K temu je veliko pripomogla naša superprodajna marketinška ekipa. Veliko damo na svoje ambasadorje, ki so vsi profesionalni plesalci in plesalke ob drogu, hodijo po tekmovanjih, na teh nastopajo in sodijo, izvajajo delavnice,« pojasnjuje Jani. »Veliko damo na profesionalnost in transparentnost. Vsakogar, ki se zanima za prodajo naših produktov, povabimo k nam na pogovor in ogled proizvodnje,« poudari Iztok. »Veliko je vredno, da ljudje vidijo, kdo stoji za celotno zgodbo,« doda Jani. Veliko pozornosti posvečajo tudi podpori že obstoječim kupcem, ki jim ponujajo namestitvene videe in nasvete ter odgovarjajo na direktna vprašanja.

Pestra ponudba

Drogovi so na voljo s premeroma 42 in 45 milimetrov, kar je standardna debelina po kriterijih mednarodne športne zveze za ples ob drogu IPSF. Pri Lupit polu imajo štiri linije: drogove za domačo uporabo, studijsko linijo, za katero je drog izdelan po naročilu, tekmovalno, ki se drži standardov IPSF, in t. i. stage pole, samostoječi drog, ki ga ni treba pritrditi na strop. Kot dodatno opremo ponujajo standardne in premium zaščitne blazine. Izdelali so še lupit pole grip, blazinico iz nanomateriala, ki posuši kožo na rokah podobno kot kreda za gimnastičarje, dvigovalce uteži in plezalce. Za letos računajo, da bodo izdelali okoli 5000 drogov; več kot polovico jih prodajo v ZDA.


Razvoj samostoječega droga je trajal dve leti, da so izpopolnili vse sestavne dele, saj so bile obremenitve pri profesionalnih plesalkah velikanske. Na koncu jim je uspelo narediti stage pole, ki tehta le 73 kilogramov in ki ga lahko sestavi vsakdo. Seveda na samostoječem drogu ne moreš izvajati tako zahtevnih vaj kot na običajnem. »Tudi drobna plesalka lahko proizvede veliko centrifugalno silo, če se hitro vrti,« doda Iztok.

Pot do J.Lo

»Za drog v Snowdnu niti nismo vedeli, dokler nisem nekega večera gledal filma in ga zagledal,« se spominja Iztok. Izdelali so tudi poseben desetmetrski drog za film Iztrebljevalec 2049, a na koncu prizor z njim ni bil vključen vanj. »Naslednja izkušnja je bila z Ellen Degeneres v njenem pogovornem šovu, v katerem je na našem stage polu nastopila Marion Crampe,« pove Jani.

»Do Jennifer Lopez pa smo prišli prek naših ameriških ambasadorjev. Glavna zveza je bil naš ambasador, Španec Alberto Del Campo, ki živi v Las Vegasu in že kakih 15 let nastopa v Cirque du Soleilu. In njegova prijateljica in sodelavka Johanna Sapakie je bila osebna trenerka J.Lo za ples ob drogu. Tako smo prišli do Jennifer. Podarili smo ji stage pole za njen dom v New Yorku, kjer se je pripravljala za film, nakar so nas kontaktirali še producenti, da smo pripravili drogove za sam film. Uporabili so samo enega, zlatega, a ima ta toliko večjo vlogo,« pove Jani.

Sponzorji in opremljevalci

Poleg štirih ambasadork in dveh ambasadorjev v okviru programa Lupit pole angels podpirajo tri mlade plesalke, sponzorirajo pa tudi celo vrsto tekmovanj in delavnic. Lupit pole je zdaj eden od treh uradnih opremljevalcev tekmovanj IPSF. »Ples ob drogu predstavljamo kot resno športno disciplino, tudi na naši spletni strani boste našli le športno-umetnostne fotografije,« poudarja Jani. »A stigma bo ostala tudi zaradi Hollywooda. Toda mi gremo svojo, športno pot. Kupcev za klube za striptiz skoraj nimamo; mogoče smo jim prodali le pet drogov,« sklene Iztok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije