REZULTATI PREPOZNI

Jedli smo zastrupljene breskve!

Sadežev s prepovedanim pesticidom niso vrnili Srbiji, ker so jih prej prodali.
Fotografija: S prodajnih polic so šle prej, preden je trgovec dobil rezultate analize. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
S prodajnih polic so šle prej, preden je trgovec dobil rezultate analize. FOTO: Mavric Pivk

Uprava za varno hrano je konec julija pri breskvah, uvoženih iz Srbije, našla prepovedani pesticid klorpirifos. Odpoklica ni izvedla, ker so bile breskve prodane še pred rezultati preiskave. Več kot sedem ton breskev z ostanki za zdravje škodljivega pesticida je bilo prodanih v trgovski verigi Spar.

Uprava izvaja nadzor nad ostanki pesticidov v živilih iz tretjih držav, tudi Srbije, z vzorčenjem določenega odstotka pošiljk ob uvozu oziroma sproščanju v promet. Odstotek vzorčenih pošiljk je odvisen od vrste živila, števila pošiljk in stopnje ugotovljenih neskladnosti v preteklosti. V okviru tega nadzora je uprava 7. julija vzorčila tudi omenjeno pošiljko breskev iz Srbije. Rezultate je prejela 28. julija, pokazali so ostanke klorpirifosa v vzorcih v vrednosti 0,024 mg/kg, mejna vrednost pa je 0,01 mg/kg.

V domačih in tujih medijih se je razširila informacija, da je Slovenija pošiljko vrnila Srbiji, kar pa ne drži. Breskve z dvakratno preseženo mejno vrednostjo ostankov klorpirifosa so potrošniki pojedli.

Vse sadje iz Srbije gre zdaj prej na vzorčenje. FOTO: Shutterstock
Vse sadje iz Srbije gre zdaj prej na vzorčenje. FOTO: Shutterstock

V EU prepovedan

Glede tveganj, ki jih ta insekticid predstavlja za zdravje, se je Nacionalni inštitut za javno zdravje že opredelil v primeru citrusov. V mnenju je zapisal, da ni mogoče izključiti škodljivega delovanja na genetski material in razvoj živčevja. Zaradi nepojasnjenega genotoksičnega delovanja snovi tudi ni možna določitev referenčnih (varnih) odmerkov za klorpirifos in klorpirifos-metil.

Uporaba klorpirifosa in klorpirifos-metila je bila v EU prepovedana leta 2020, a se kljub temu v okviru uradnega nadzora redno izvajajo analize na njuno prisotnost. V Srbiji je bil klorpirifos dolgo prepovedan, lani pa je kmetijska ministrica Jelena Tanasković odobrila njegovo izredno uporabo na sladkorni pesi. Ministrstvo je odobrilo uvoz tega pesticida, nadzora nad njegovo uporabo pa očitno ni.

Škropili so s pesticidom, ki je pri nas prepovedan. Simbolična fotografija. FOTO: Joe Skipper, Reuters
Škropili so s pesticidom, ki je pri nas prepovedan. Simbolična fotografija. FOTO: Joe Skipper, Reuters

Na upravi so pojasnili, da sporna pošiljka ni bila zadržana, ker je šlo za drugega dobavitelja kot leto prej. Napovedali pa so, da bodo nadzor nad breskvami iz Srbije glede na svoja interna navodila stopnjevali tako, da bodo prihodnje tri pošiljke istega pridelovalca/distributerja zadržali do prejema analiznega izvida, medtem ko bodo pošiljke drugih pridelovalcev še naprej vzorčili skladno s frekvenco, določeno na osnovi ocene tveganja, in jih po vzorčenju sprostili v promet. Če v letošnjem letu ne bo več pošiljk breskev, se navodilo prenese na naslednje leto.

Poostrili pa niso le nadzora nad breskvami iz Srbije, temveč nad pošiljkami vsega sadja in zelenjave iz te države, ki jih bodo do prejetja rezultatov vzorčenj zadržali. Takšno odločitev so sprejeli na podlagi neuradnih informacij, da so v Srbiji dovolili uporabo spornega pesticida za pridelavo druge kulturne rastline in zaradi možnosti zlorabe.

Rezultati prepozni

Na upravi poudarjajo, da so primarno za skladnost in varnost proizvodov odgovorni prejemniki pošiljk, ki si morajo v okviru svojega notranjega nadzora zagotoviti preverjene dobavitelje. V primeru omenjene pošiljke breskev je to Spar. V podjetju so pojasnili, da so analizna poročila o neskladnosti sadja od uprave prejeli šele 31. julija, zato je bilo za ukrepanje in seznanitev potrošnikov prepozno. Od prevzema blaga je preteklo več kot tri tedne, občutljive breskve pa niso tako dolgo obstojne. »Pri nadzoru pesticidov v sadju in zelenjavi moramo zaradi kratke obstojnosti v prvi vrsti zaupati v dokazila, ki nam jih dostavi dobavitelj (ki je v tem primeru predložil Fito certifikat), prav tako pa državnim organom,« kot je uprava za varno hrano, so zapisali. Po tej izkušnji so dobavitelja sadja nemudoma obvestili in opozorili, prav tako ne prodajajo več breskev iz Srbije. Začeli so tudi postopek presoje dobavitelja, kjer bodo ugotovili, zakaj je prišlo do razlike med analizama, so navedli.

Pojasnili so še, da po internih protokolih preverjanja kakovosti sadja in zelenjave ob prejemu blaga izvajajo reden nadzor kakovosti v centralnem skladišču in trgovinah ter naključno vzorčenje na prisotnost pesticidov.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije