IZ RODA V ROD

Jed za lačne garače in postopače. Štruklji so naša nacionalna jed

V Poljanski dolini želijo drobnjakove štruklje vpisati na Unescov seznam. Če jim uspe, se bodo pridružili27 že zaščitenim jedem in izdelkom.
Fotografija: Drobnjakovi štruklji so posebnost Poljanske doline pa tudi drugih predelov Slovenije. FOTO: Sabina Bohinc
Odpri galerijo
Drobnjakovi štruklji so posebnost Poljanske doline pa tudi drugih predelov Slovenije. FOTO: Sabina Bohinc

Štruklji so bili v naših krajih že od nekdaj na mizi. Bila je to vselej prava kmečka pojedina. Od 17. stoletja dalje so se uveljavili tudi kot meščanska praznična jed. Danes so v restavracijah in gostilnah na voljo kot priloga k mesu in omakam, štruklji so lahko tako samostojna jed kot tudi sladica.

Pripravljeni so iz različnih vrst testa, kot sladka ali slana jed, na različne načine in z različnimi nadevi.

Pred nami je mesec drobnjakovih štrukljev v juhi oziroma po domače na župi. FOTO: Špela Ankele
Pred nami je mesec drobnjakovih štrukljev v juhi oziroma po domače na župi. FOTO: Špela Ankele

Iz roda v rod

Štruklji so, kot rečeno, naša nacionalna jed: gre za jed, ki za mizo že od nekdaj združuje vse naše lačne garače, postopače, slavljence, velmože pa tudi tiste manj pomembneže. S čimer se strinja tudi Meri Turšič, včeraj je praznovala 92 let.

Doma je iz Goričice pod Krimom in slovi po svojih izvrstnih drobnjakovih štrukljih. Ničkolikokrat je z njimi osrečila svojega zeta, ko je prišel iz naporne službe, ali pa delavce na kmetiji, kolikokrat jih je delala za najrazličnejše praznike, predvsem pa z njimi še danes osrečuje njene vnuke, zdaj že pravnuke.

Milan Čadež, župan občine Gorenja vas - Poljane FOTO: Boštjan Fon
Milan Čadež, župan občine Gorenja vas - Poljane FOTO: Boštjan Fon

Priprave drobnjakovih štrukljev jo je sicer že zelo zgodaj naučila njena mama. »Da so jo lahko pričakali na mizi, ko je prišla z njive,« se je nasmehnila. Je pa tudi Meri Turšič že zdavnaj poskrbela, da bo šla ta jed tudi pri njej iz roda v rod.

Mamin recept zato z veseljem deli naprej: »Za testo potrebujemo moko, jajce, nekaj masla, pol velike žlice olja, sol in toplo vodo. Gnetemo ga tako dolgo, da se ne pretrga. Zdaj mora testo za eno uro odležati. Po počitku ga zvaljam, z rokami raztegnem ter ga položim na cunjo. Za nadev zmešam in na masti ocvrem tri jajca, vse skupaj osolim, potresem z drobnjakom ter posujem po testu. Lepo zvijem in v cunji kuham pol ure. Za zabelo pridejo še ocvirki, lahko tudi drobtinice.«

Janez Bogataj, etnolog FOTO: Blaž Samec
Janez Bogataj, etnolog FOTO: Blaž Samec

Poljanska značilnost

Drobnjakovi štruklji pa niso posebnost zgolj krajev okoli Ljubljanskega barja, so še kako pomembna značilnost tudi Poljanske doline. Na to jed so izjemno ponosni. Zato si jo želi lokalna skupnost samo še povzdigniti. V ta namen poteka zato na Dvorcu Visoko v teh dneh tudi mesec drobnjakovih štrukljev. Vse do 11. februarja bodo z različnimi dogodki poskušali drobnjakove štruklje predstaviti širši javnosti, jim dati večjo veljavo, s tem pa začeti tudi vse aktivnosti za njihov vpis na Unescov seznam.

Če jim bo uspelo, se bodo uvrstili na seznam zaščitenih jedi in izdelkov ter se slednjič pridružili 27 jedem in izdelkom, ki smo jih v Sloveniji že zaščitili.

Franc Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek FOTO: Mavric Pivk
Franc Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek FOTO: Mavric Pivk
Petra Potočnik s kmetije Pr' Šupc FOTO: Špela Ankele
Petra Potočnik s kmetije Pr' Šupc FOTO: Špela Ankele
Idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije