Janša napovedal krizni dodatek upokojencem, funkcionarjem bodo znižali plače

Janša in ministri o ukrepih za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Matej Družnik

Vlada že okoli štiri ure razpravlja o ukrepih za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu v epidemiji koronavirusa. Po besedah Janeza Janše bodo zagotovili toliko finančnih sredstev, kot je treba, da se ohranijo »delovna mesta, socialna stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciala v znanosti, kulturi ... in družbi nasploh«.

Smernice za pripravo zakonodajnega svežnja, ki jih nocoj na Brdu pri Kranju obravnava ministrska ekipa, bodo predstavili predvidoma v torek. Vlada bo zakonski predlog predvidoma potrdila do petka in ga nato poslala državni zbor v sprejem. Ukrepi so po napovedih vredni vsaj tri milijarde evrov.

Nekaterim zaposlenim tudi 200-odstotni dodatek

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo. Janša je sicer med ukrepi v soboto napovedal tudi izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva, na drugi strani pa tudi 30-odstotno znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za čas trajanja epidemije.

Posebna svetovalna skupina, ki jo vodi Matej Lahovnik, naj bi po neuradnih informacijah časnika Finance predlagala ukrepe, ki bi večinoma veljali za marec, april in maj, usmerjeni pa naj bi bili v ohranjanje delovnih mest, pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč ljudem, ki se jim bodo zmanjšali prejemki, in dodatno pomoč podjetjem za zaščito.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije