RAZMERE TEGA NE DOPUŠČAJO

Janša je dal košarico Mescu: trgovine ob nedeljah ostajajo odprte

Objavljeno 25. maj 2020 21.48 | Posodobljeno 25. maj 2020 21.57 | Piše: STA, P. Pa.

Če se je zdelo, da sta Janša in Mesec na istem bregu glede zaprtja trgovin ob nedeljah in praznikih, je zdaj Levica doživela hladno prho.

Pravijo, da predlog Levice, ni primeren za obravnavo. FOTO: Leon Vidic, Delo
Vlada ne podpira predloga zakona, ki ga je v državni zbor (DZ) vložila Levica in predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh tudi po koncu omejitvenih ukrepov. »Vlada meni, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, ki predstavlja 34 odstotkov vseh prihodkov slovenskega gospodarstva, predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo v DZ. Poleg tega vlada meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj. Zato vlada predloga ne podpira,« so po današnji dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Ob tem gre po prepričanju vlade za tako pomemben zakon, da bi moral biti obravnavan tudi na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS).

Sprva pozdravili predlog, zdaj so mnenje spremenili


V Levici so v predlogu novele povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije v poslanici pred praznikom dela, naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in so na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Cilj je vsem delavkam in delavcem v trgovinah in v nekaterih povezanih dejavnostih zagotoviti proste nedelje in proste dneve, ki so po zakonu določeni kot dela prosti dnevi, poleg tega naj bi uresničili voljo volivcev, ki so se na referendumu enkrat že večinsko izrekli za to, da se trgovine ob nedeljah zaprejo. Predlagatelji dodajajo, da s predlogom skušajo doseči tudi cilje osvoboditve od nepotrebnega dela, opuščanja spodbujanja nenehnega trošenja ter zagotavljanja priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, razvijanje lastnih potencialov in kakovostno socialno življenje.

Ob predstavitvi predloga konec aprila, pred prvomajskimi prazniki, je sicer premier Janez Janša na twitterju izrazil podporo predlogu. Podporo je izrekel tudi minister za delo Janez Cigler Kralj, besede svojega ministra pa so takrat podprli v stranki NSi, kjer so zapisali, da so zaprtje trgovin ob nedeljah predlagali že leta 2003 na posvetovalnem referendumu, ki je dobil podporo ljudi, ter da si želijo, da bi se dogovor o tem dosegel v okviru socialnega dialoga med sindikati in delodajalci. 

Predlog so takrat podprli tudi v največji opozicijski stranki LMŠ, v SMC pa so dejali, da predloga v primeru, da prinaša več brezposelnih, ne morejo podpreti.

Za zaprtje trgovin ob nedeljah so se med drugim izrekli nekateri sindikati in druge organizacije, med njimi v skupni izjavi krščanske cerkve v Sloveniji.

Ogrožena delovna mesta


Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) pa je prejšnji teden izrazil odločno nasprotovanje predlogu, saj bi morali v trenutnih razmerah spodbujati potrošnjo in sprejemati ukrepe za ohranjanje delovnih mest. Zaprtje prodajaln ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, so opozorili in dodali, da je v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti.

Od trgovinske dejavnosti je odvisno veliko število delovnih mest, ki slovenskemu gospodarstvu prinašajo 34 odstotkov vseh prihodkov. Ob predpostavki, da bi bil promet enak lanskemu letu, lahko zaprtje trgovin ob nedeljah pomeni tudi do 10-odstoten upad prometa, so izračunali in vse déležnike pozvali, naj razprave o morebitni ukinitvi nedeljskega obratovalnega časa zamaknejo v čas, ko bodo razmere to dopuščale.
Deli s prijatelji