MEDNARODNI ŠKANDAL

Janezu Cetinu v Münchenu vzeli nanduja Nandeta, njega skoraj vklenili

Izvedeli smo, da je ptič Nande, ki bo dobil svojo oddajo, v nemškem zavetišču.
Fotografija: Marco Witt je s kamero vestno beležil vsak Nandetov premik. FOTOGRAFIJI: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Marco Witt je s kamero vestno beležil vsak Nandetov premik. FOTOGRAFIJI: Osebni arhiv

Zgodil se je pravi mednarodni škandal. Po naših informacijah je Janez Cetin zdaj v Sloveniji, nandu pa je ostal v zavetišču v Nemčiji. Cetin je že klical na pomoč vse od predsednice do veleposlanika, zdaj čaka na odziv. 

Ptič Nande bo dobil svojo oddajo

V Slovenijo je pripotoval nemški televizijski producent, ki bo o Cetinovem ptiču posnel epizodo za priljubljeni Galileo.

Dober glas seže v deveto vas, pravi znani pregovor, in drži kot pribito. Vsaj tako se je dokazalo v primeru prepoznavnosti in priljubljenosti ptiča Nandeta, varovanca Janeza Cetina, ki je z južnoameriškim nandujem Nandetom obredel domala že vso Evropo in Balkan.

Novice o njegovih podvigih, ki jih vestno beležimo tudi v našem časopisu, so dosegle tudi ugledne evropske medijske hiše. Nedavno so nam prijazno pismo poslali iz družbe Pro7, ki je tudi na komercialni slovenski televiziji pustila odmeven pečat s poljudnoznanstveno serijo Galileo. In prav njihovi novinarji so želeli stopiti v stik z Janezom in s snemanjem videoprispevka o njegovem družabnem in avanturističnem ptiču postaviti spomenik slovenski eksotiki s predvajanjem epizode po svetu, podružnico imajo celo v Maleziji.

image_alt
Nandu Nande navdušil staro in mlado (VIDEO)

image_alt
Poglejte, kako je ptič Nande ambasador Slovenije (FOTO)

image_alt
Ptič očaral ministrico, zdaj bi se rad z njim slikal tudi predsednik (FOTO)

Veterinar Marjan Kastelic pred vsakim potovanjem preveri, kakšno je stanje živali, za katere na kmetiji skrbita Janez in njegova Simona.
Veterinar Marjan Kastelic pred vsakim potovanjem preveri, kakšno je stanje živali, za katere na kmetiji skrbita Janez in njegova Simona.

Konec tedna je z vlakom v Ljubljano pripotoval nemški producent Marco Witt, z njim smo se srečali v grosupeljski Veterinarski ambulanti Buba, kjer skrbijo za zdravje in dobro počutje Nandeta in Nine. Prav tako tam ožigosajo vse dokumente o njuni primerni oskrbi in zmožnosti za daljše poti. Tudi tokrat je ptiča odprtih rok sprejel dr. Marjan Kastelic, specializiran prav za ptice in eksote, v nizu let pa je nabral celovito paleto znanja in izkušenj, saj se nanj obračajo po pomoč skrbniki živali iz vse Slovenije in tujine.

Skupaj s švicarskim zdravnikom je tako operiral že Janezovega noja Franceljna, v ljubljanskem živalskem vrtu pa tudi že žirafo, kar je posnel nemški ZDF. V njegovi veterinarski ordinaciji se Nina in Nande počutita kot doma, tako jima ni bilo treba posebno prigovarjati, da sta stopila skozi vrata in se prepustila veterinarjevemu pregledu. Po podrobnem prebiranju perja in pretipanju vratu od trupa do glave je izkušeni zdravnik ocenil, da sta ptiča zdrava, ustrezno cepljena in prehranjena, zato ju je z odobravanjem poslal na dolgo pot v München, kjer bosta glavni zvezdi prispevka za oddajo Galileo. Tudi v Nemčiji bosta najprej obiskala zdravnika, potem pa sledi celodnevna avantura po prestolnici Bavarske. »Šli bomo v restavracijo, obiskali znane kraje, spremljali, kako se ljudje odzivajo nanju. Še pred potjo v Nemčijo pa bom posnel nekaj kadrov na Cetinovi kmetiji, kjer so nastanjene tudi druge živali,« nam je pred odhodom, ki se je zgodil včeraj ob tretji uri zjutraj, povedal nemški producent Witt.

»Leta ju opazujem in nimata problemov pri interakciji z ljudmi. Sta mirna in v primerjavi z nojem povsem nenevarna. V človeški družbi se dobro počutita, sta kot človeka,« je dobra znanca opisal veterinar Marjan, ki meni, da potovanja zanju ne predstavljajo prav nobenega stresa. Da naj Janez pazi samo na veter in prepih, ta ptičem lahko škodita, je še svetoval veterinar, mraz pa jim praviloma prija, saj naj bi jih v okolju njihovega izvora, kot je pojasnil Janez, opazili celo v Andih.

Njegove popotniške vragolije bodo na ogled že januarja, zdaj pa čakamo, kdaj bo Nande prišel iz zavetišča.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije