ZVEZDA

Poglejte, kako je ptič Nande ambasador Slovenije (FOTO)

Z obiskovanjem evropskih prestolnic skrbi za prepoznavnost naše države in zbližuje ljudi.
Fotografija: V Parizu so se ga razveselili tudi slovenski turisti.
Odpri galerijo
V Parizu so se ga razveselili tudi slovenski turisti.

Zvezda svetovnega formata. Kralj evropskih prestolnic. Kjer koli se pojavi, se okoli njega zgrinjajo trume oboževalcev, da o televizijskih kamerah ne izgubljamo besed. On, brezbrižen in niti malo vzhičen, v slogu izkušenega medijskega zvezdnika. Vse to in še več je slovenski ptič južnoameriških korenin, nandu Nande, ki ga naokoli po Evropi vodi njegov oskrbnik Janez Cetin.

Korošci ga že poznajo. Fotografija je bila posneta v Münchnu.
Korošci ga že poznajo. Fotografija je bila posneta v Münchnu.

Prah, ki ga dvigujeta, kjer koli se pojavita, je pomešan z drobci občudovanja, osuplosti in nejevere. Ptič pod Eifflovim stolpom, pod Brandenburškimi vrati, v tramvaju ali gondoli so slikanice, ki ostajajo za najbolj nenavadnim slovenskim parom. Nande je kot pravi svetovljan v svoj popotniški almanah nanizal še dežele Beneluksa, Dunaj, Budimpešto, Varšavo, Bratislavo, Zagreb in Beograd, če izpostavimo le nekaj prestolnic. Z Janezom pa sta atrakcija tudi pod Alpami.

Ne samo da sta družno zamahovala v Blejskem in Bohinjskem jezeru ter Jadranskem morju, z gondolo sta se podala na Vogel, nande pa je celo edini leteči nandu na svetu, »saj je s toplozračnim balonom letel nad Ljubljanskim barjem,« z nekaj žlahtne hudomušnosti naniza Cetin. Nande je ne nazadnje ambasador Slovenije, saj ga neredko ob skoku čez mejo počastijo z državniškim srečanjem – tako ga je v Beogradu že sprejela ministrica za trgovino in turizem Tatjana Matić, v Bratislavi pa ministrica za pravosodje Maria Kolikova.

Tja gor greva naslednjič, je Nandetu namignil Janez. Fotografije: Kmetija Cetin
Tja gor greva naslednjič, je Nandetu namignil Janez. Fotografije: Kmetija Cetin

Ali razmišlja o prošnji za diplomatski potni list, zato pobaramo Janeza, ki se mu ideja zdi dobra, a pove, da »zanj še nismo zaprosili. Dobra ideja, vsekakor bomo poskusili.« V domačih logih pa se srečuje tako z Milanom Kučanom kot z Janezom Janšo. »Nande namreč velja za nestrankarskega in ne dela razlik med politiki, saj je njegova naloga, da združuje ljudi, širi dobro voljo in ne razdvaja.« Dobil pa je tudi povabilo v predsedniško palačo, takrat še od obeh predsedniških kandidatov, Nataše Pirc Musar in Anžeta Logarja, tako da na izpolnitev obljube še nestrpno čaka. Le, kot potoži Janez, »Borut Pahor ga ni hotel sprejeti in je vse ostalo v predalu obljubam navkljub.«

Seznanil se je z veliko znanimi osebnostmi, ki se rade stisnejo ob njegove peruti. Tudi sicer ljudje v njegovi bližini začutijo pozitivne vibracije in jim izvablja nasmeške.

»Nemalokrat se ustrašijo, ko se srečajo iz oči v oči z Nandetom ali Nino, potem sledi smeh, pri nekaterih je treba manj, pri drugih pa več časa, da zberejo korajžo in ju pobožajo. Spet drugi takoj navežejo stik, nekaterim se pa žal ne pustita kaj preveč crkljati. Tako kot pri vseh stvareh obstajajo tudi za naše udejstvovanje godrnjavci, a jih je zelo malo.« Ali Nande lahko v času, ko nedaleč od nas divja vojna, ko so velesile v stalni napetosti in prihaja energetska kriza, ki bo prinesla še več negativizma in borbenosti v meddržavne in medsebojne odnose, deluje povezovalno, kot mirovni posrednik, glasnik miru, vprašamo njegovega skrbnika in ta poudari, da s ptičem že zdaj širi idejo povezovanja, srčnosti in miru.

»Živimo v času tehnološkega razvoja, ko svoje osebne stike gradimo na temelju družabnih omrežij, prek mobilnih telefonov in podobno. Pozabljamo pa na tisto pristnost medsebojne povezanosti in čutenja radosti. Radost čutimo, ko smo drug ob drugem in doživljamo prijetne stvari, ki nas zbližujejo. Prav zbliževanje in medsebojno iskreno povezovanje s prijatelji in vsemi dobro mislečimi mi daje in vrača energijo življenja. Zato sem posvetil veliko časa in energije vzgoji svojih živali, ki me spremljajo in so pravi terapevtski medij za vse ljudi. Da je to res, vsi vidijo in čutijo sproščen odnos pri medsebojni komunikaciji. Še več, enostavno se ob mojih živalih vsi sprostimo in najdemo medsebojni mir. Kako blažen in sproščujoč občutek. Občutek moje mladosti, ko smo se ljudje predvsem povezovali in imeli radi. Prav to je moj namen, da na humanitaren način pri ljudeh vseh starosti vzbudim občutke sprostitve, občutek veselja in trenutkov, ko ni pomembno, kdo je kdo. Vsi smo enaki, vsi si želimo le radost in zadovoljstvo. Tukaj ni občutka delitve in to je ključni trenutek, da dobim čustveno povrnitev in plačilo za svoje delo pri vzgoji živali. Včasih se počutim kot terapevt, ki razbremeni stisko in depresijo pri posameznikih. Besede, ki mi jih izrečejo, so tako globoke in iskrene, in to je moja energija, ki me dvigne in mi daje moč, da premagam tudi svoje stiske zaradi bolezni. Takšno druženje z ljudmi je kot terapija za vse, ki nas medsebojno pozitivno vzdušje ozdravlja in razveseljuje našega duha, da je jutri nov dan in nova priložnost.« Največje zadovoljstvo pa je, da sta nanduja Nande in Nina povsod sprejeta z odprtimi rokami in srcem. »Ljudje so v načelu dobri, le s pravimi prijemi lahko to izvabiš na plan. Upam, da nam bo to še dolgo uspevalo,« si želi Janez, ki širi dobro voljo še z osličkom Leonom pa pavčkom Janijem in drugimi dvo- ali štirinožci iz svojega živalskega kraljestva, ki se počasi pripravlja na zimsko umiritev.

Še prej bo Nande, če le ne bo prehudo udarila ptičja gripa, skočil v Varšavo, kjer bo gost nacionalne televizije. Pričakujejo pa ga tudi v Luxembourgu, kjer je že naredil vtis vsaj na dame in može postave, saj so si ga dali pripeljati kar na policijsko postajo, kjer so ga v hipu in cvileč obkolili.

»Policajke pa so se smejale in vpile, kot da bi srečale Johnnyja Deppa v živo. Naslednji dan je pisalo v časopisih, kakšna zabava je bila na policijski postaji prejšnjo noč. Policaji, narkomani, pijanci, naključni turisti so se slikali in rajali sredi noči v družbi ptiča. Ko sem doma preverjal nove prijatelje s policije, pa me je čakalo celo presenečenje. Simpatična debelušna policistka je bila svetovna prvakinja v bodibildingu Jojo Elle,« se nepozabnega druženja spominja Janez, ki Nandeta že pripravlja na novo pot na sever, kjer bo propagiral prevoz z javnimi sredstvi in se z vlakom iz prestolnice gradov in mostov odpeljal v mesto luči, Pariz, kjer namerava z dvigalom švigniti na vrh Eifflovega stolpa. 

Na tramvaju v Luxembourgu
Na tramvaju v Luxembourgu

Osvojil je tudi ulice Bruslja.
Osvojil je tudi ulice Bruslja.

V Bratislavi se je srečal z ministrico za pravosodje.
V Bratislavi se je srečal z ministrico za pravosodje.

Pred Brandenburškimi vrati
Pred Brandenburškimi vrati

V Amsterdamu so ga spremljale televizijske kamere.
V Amsterdamu so ga spremljale televizijske kamere.

Pomaga zbirati denar za rehabilitacijo Brine s cerebralno paralizo.
Pomaga zbirati denar za rehabilitacijo Brine s cerebralno paralizo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije