Janek Musek: Slovenci smo precej odporni in trdoživi

Tudi pri nas so poskusi oporekanja zdravi pameti, pravi priznani psiholog.
Fotografija: Janek Musek. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Janek Musek. FOTO: Zaslonski posnetek

Smo Slovenci v karanteni kaj drugačni od drugih narodov? Je naše obnašanje pričakovano in kaj nas še čaka v tednih z omejenim gibanje. Odgovore nam je podal psiholog Janek Musek, zaslužni profesor za občo psihologijo na Filozofski fakulteti, ki pravi, da smo Slovenci trdoživi.
 
Preberite tudi:

»Kot najstnicam so zatrli pohoto, zdaj besnijo v karanteni«​



V karanteni oziroma z omejenim gibanjem smo zaradi epidemije novega koronavirusa že skoraj tri tedne. Vas obnašanje Slovencev v tem času na kakršen koli način preseneča, ali je pričakovano?
Za ogromno večino velja, da se obnaša, kakor bi pričakovali, da torej upošteva krizne ukrepe. Te dirigira stroka, kakor je tudi najbolj prav. V zvezi s koronavirusom pa je tudi s strokovnega vidika toliko neznank, da je izbor najboljših ukrepov vse prej kot lahka naloga. To lepo vidimo, ko primerjamo krizno ukrepanje po različnih državah. Z ukrepanjem naše vlade smo se uvrstili na stran tistih držav, ki delujejo najbolj odločno in hitro.

Vsaj sodeč po objavah na družbenih omrežjih se zdi, da se stvari zaostrujejo, da je sovražnosti čedalje več. Tudi ti protikrizni zakoni so, kot se zdi, med drugim prinesli predvsem veliko obtoževanja in očitkov v smislu, zakaj nekateri dobijo pomoč, jaz pa ne ... Kaj to pove o nas Slovencih, ki smo sicer že pregovorno »fovšljivi«?
Na družbenih omrežjih najdemo vse mogoče, vrstijo se pavšalne ocene teh objav, ki pa so povsem nezanesljive in neobjektivne. Razumljivo je, da protikrizne ukrepe presojamo tudi skozi optiko lastne kože, a velika večina nas, vsaj upam, jih ocenjuje kot ukrepanje v obče dobro in predvsem v občo varnost in zaščito. Občutek imam, da različnost mnenj in odzivov pri nas ni nič večja kot drugje, prej morda manjša kot v drugih evropskih državah. So pa tudi pri nas poskusi oporekanja nujnim ukrepom in zdravi pameti in tudi poskusi nepotrebnega in težko razumljivega vnašanja nervoze ter zmede, zlasti pri nekaterih medijih in politikih. 

Karantena močno posega v našo običajno eksistenčno in življenjsko rutino. FOTO: Leon Vidic, Delo
Karantena močno posega v našo običajno eksistenčno in življenjsko rutino. FOTO: Leon Vidic, Delo
Zdi se, da imajo nekateri narodi (npr. Kitajci, Južni Korejci, Singapurci ...) veliko manj težav z upoštevanjem pravil za zajezitev pandemije, kot Slovenci. Mnogo sicer dokaj dosledno spoštujejo pravila, precej pa jih je, ki se nanje požvižgajo, kot da se ne dogaja nič posebnega. Ali je vzrok razmišljanje, da se jim ne bo nič zgodilo. Je razlog za to egoizem posameznikov?

Kitajska, Južna Koreja in Singapur imajo res manj težav pri upoštevanju pravil boja proti epidemiji. Mi pa bi jih imeli še manj kot oni, če bi pri nas uvedli takšno kontrolo in takšne kazni, kot veljajo pri njih. Če bi veljali npr. singapurski protikrizni ukrepi in njihove kazni pri nas, potem najbrž pri nas ne bi bilo človeka, ki bi kršil te ukrepe.

Kaže, da bomo v karanteni oziroma z bolj ali manj strogimi omejitvami gibanja živeli še kar nekaj časa. Kaj lahko pričakujemo; bi bili lahko priča nekakšnemu masovnejšemu uporu oz. da ljudje bolj množično ne bodo več sledili navodilom pristojnih? Če vprašam bolj po domače: se nam bo dokončno 'utrgalo'? Koliko časa po vašem mnenju še lahko zdržimo Slovenci? Smo res tako trdoživi, kot si radi mislimo zase?
Slovenci smo precej odporni in trdoživi. In tudi ljudje nasploh lahko preživimo v še veliko hujših in bolj zaostrenih razmerah. Vsekakor pa moramo računati na velik vpliv kriznih razmer na naše življenje in tudi na naše psihično zdravje. Sicer maloštevilne raziskave vplivov karantene so poleg drugega jasno dokazale porast negotovosti, zmede, zaskrbljenosti, bojazni, občutkov osamljenosti, nemoči, depresivnosti in številnih drugih negativnih misli ter občutij. To ni presenetljivo, saj karantena močno posega v našo običajno eksistenčno in življenjsko rutino ter hudo izziva našo stresno odpornost. Vendar je ogroženost zdravja in življenja na drugi strani tako močan dejavnik, da smo mu pripravljeni žrtvovati skoraj vse drugo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije