JELEN BRDO

Poškodovani jamar rešen: na terenu je bilo 48 jamarskih reševalcev

Vodja intervencije ocenjuje, da bo jamar rešen do večera. Izvlek poškodovanca so prekinili, saj se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo.
Fotografija: Reševanje jamarja FOTO: Jamarska Reševalna Služba
Odpri galerijo
Reševanje jamarja FOTO: Jamarska Reševalna Služba

Na območju Gotenice se je v sredo popoldne zgodila nesreča. V jami Jelen brdo se je poškodoval jamar, in čeprav so ekipe takoj začele reševalno akcijo, jim ga čez noč ni uspelo prenesti na površje. Okoli šestih zjutraj je vodja intervencije Damijan Šinigoj ocenil, da je reševanje v zadnji fazi, a se je kmalu pokazalo, da ne bo šlo vse po načrtu in da se bo zavleklo. Napovedovali so, da bo reševanje potekalo do večera, a okoli 12. ure so sporočili, da je jamar rešen. 

Dvig ponesrečenca iz zadnje, vhodne jamske vertikale se je začel okoli 11. ure, je za MMC pojasnil vodja jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek. Po jutranji slabosti, ko se je poškodovanemu jamarju počutje izboljšalo in je slabost popustila, so ga lahko pripeli v plezalni pas in ga začeli dvigovati iz jame. Dodajajo še, da zato širjenje ožin in uporaba nosil nista bila potrebna. »Jama je stopnjasto brezno, vertikale si sledijo druga za drugo. Tudi vhodni del, v katerem se izvaja končni dvig, je vertikalen,« je, tik preden so jamarja potegnili iz jame, pojasnil Zakrajšek. 

Reševanje poškodovanega jamarja je trajalo 18 ur. Ujet je bil na težko dostopnem terenu, reševalna akcija je bila zato zelo zapletena. Jamarski reševalci so morali razširiti več metrov v jami. Razbijali so na roke, z dleti in macolami. Poškodovani jamar je noč preživel v jami, kjer so mu postavili bivak za njegovo oskrbo.

Zjutraj se mu je stanje poslabšalo

V sredo zvečer je bilo rečeno, da njegove poškodbe niso hude, a zjutraj je vodja jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek  za Televizijo Slovenija povedal, da so izvlek poškodovanca prekinili, saj se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo. 

»Ob vsakem premiku mu postane slabo, zato se je zdravnik odločil, da je potreben transport na reševalnih nosilih (…) To nam bo seveda podaljšalo čas reševanja,« je pojasnil Zakrajšek. Zgodaj zjutraj so namreč še predvidevali, da bi ga izvlekli brez nosil, kar bi akcijo močno olajšalo.

Po besedah vodje Jamarske reševalne službe Walterja Zakrajška bo treba del poti iz jame širiti z eksplozivom, piše STA. Pri ponesrečenem je bila vso noč ekipa jamarskih reševalcev. Med njimi je bil tudi zdravnik, ki ga je oskrbel. Zakrajšek je za STA povedal, da je stanje ponesrečenca stabilno in ni v smrtni nevarnosti, vendar sam ne bo mogel iz jame, temveč ga bodo morali prinesti na površje v nosilih.

Težko diha

Pri zdrsu si je poškodoval zapestje in rebra, težko diha. Zdravnik, ki se je ponoči spustil do njega, je potrdil, da nima hujših poškodb, a zaradi hudega udarca plezati ne more.

V  sredo zvečer so mu dostavili grelne odeje, toplo hrano in vodo. Jama pri Jelen brdu je dolga 518 metrov in globoka 192 metrov.

Na terenu je bilo 40 jamarjev.

Po poročanju N1 je Šinigoj povedal, da so jamarji čez noč na roke poskušali razširiti ožine, ki so oteževale reševalno akcijo. Težave sta jim povzročali dve, ena izmed njiju je bila dolga kar deset metrov. Ožino so razbijali na roke, z dleti in macolami. Ocenili so, da bo jamar do osme ure rešen, a jim to ni uspelo.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije