VISOKOTEHNOLOŠKO PODJETJE

Jabolka pobirajo roboti. Krivo je pomanjkanja delovne sile (FOTO)

V Logatcu je prostore odprlo visokotehnološko podjetje PeK Automotive. V času pomanjkanja delovne sile je pomembna pomoč avtonomnih vozil.
Fotografija: Zaradi pomanjkanja delovne sile bodo takšni robotizirani stroji opravljali zamudna kmetijska opravila, kot je obiranje jabolk.
Odpri galerijo
Zaradi pomanjkanja delovne sile bodo takšni robotizirani stroji opravljali zamudna kmetijska opravila, kot je obiranje jabolk.

»Današnji dan me spominja na moj poročni dan, a ta dež menda pomeni tudi veliko denarja,« je v torek v Logatcu, medtem ko je lilo kot iz škafa, prisotne hudomušno nagovoril slavnostni govorec Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za industrijo, podjetništvo in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Svečano so odpirali nove poslovno-proizvodne prostore podjetja PeK Automotive. »Gre za naložbo, ki je v Sloveniji nadvse dobrodošla, produkti pa bodo spremenili našo prihodnost,« je prepričan Salecl. Odprtja se je poleg tujih gospodarstvenikov udeležil tudi Ivo Boscarol.

Novi način obdelovanja

Podjetje PeK Automotive med drugim razvija in proizvaja napredna avtonomna vozila za uporabo v kmetijstvu, vozila pa bodo v celoti proizvajali v Sloveniji. Kot smo lahko večkrat slišali, gre za naložbo v visokotehnološki sektor z vse večjim pomenom, posebno za strateške panoge. PeK Automotive namreč razvija in proizvaja avtonomna vozila oziroma robote, ki so namenjeni obdelavi vinogradov, sadovnjakov in drugih kmetijskih površin. Med drugim smo si lahko ogledali tako imenovanega pobiralca jabolk. Posebna linija je namenjena tudi uporabi za potrebe civilne zaščite in vojske. Ponujajo pa še individualno prilagojene rešitve, je pojasnila izvršna direktorica Ajda Cuderman.

Podjetje, ki je v polovični lasti turškega podjetja Peker Holdinga, ki ga vodi Hasan Peker, in Rusa Mihaila Kostkina, ki je tudi zastopnik podjetja v Sloveniji, je za naložbe do zdaj namenilo okoli 20 milijonov evrov. Zaposlujejo 96 ljudi, po polnem zagonu proizvodnje pa naj bi jih bilo okoli 140.

Eden od razlogov za razvoj robotov je vse večje pomanjkanje delovne sile, ki že otežuje poslovanje podjetij. »Ni presenetljivo, da imata Južna Koreja in Japonska, ki se obe soočata z velikim upadanjem števila prebivalstva, zelo velika deleža uporabe robotov v industriji,« je dejal Kostkin.

Prednosti avtomatizacije po njegovih besedah prepoznava tudi industrija v večini drugih držav. Veseli ga, da s svojimi izdelki sodelujejo v kmetijstvu, ki ima tudi v Sloveniji poseben pomen. »Gre za strateško panogo. Vlaganje v razvoj takšne panoge pomeni vlaganje v izjemno pomembno področje, ki zagotavlja oskrbo s kakovostno in trajnostno pridelano hrano,« je poudaril.

Znanja se ne smemo braniti

»Gre za srednje veliko naložbo, ki pa je zelo pomembna, saj je lahko prispevek bistveno večji, če nisi denimo na sredi dobaviteljske verige,« pa je pojasnil Salecl in dodal, da so inovacije ključnega pomena. »Evropa trenutno na tem področju zaostaja, vendar mora pospešiti,« je dejal in napovedal, da si bodo na ministrstvu z različnimi ukrepi še naprej prizadevali za spodbudno inovacijsko in poslovno okolje kot gonilo rasti dodane vrednosti.

Solastnik podjetja Hasan Peker je poudaril, da so njihovi izdelki usmerjeni v reševanje pomembnih izzivov, s katerimi se soočajo strateške panoge: »Vključevanje robotov v kmetijstvo, predvsem vinogradništvo in sadjarstvo, lahko močno poveča proizvodne zmogljivosti in trajnostno naravnanost sektorja v Sloveniji in Evropi.«

Vsa njihova vozila poganja elektrika. Izjema so tista za potrebe civilne zaščite in vojske, vendar imajo tudi ta različne možnosti pogona. »Trajnostnim načelom sledijo tudi boljše možnosti obvladovanja škodljivcev, ki jih prinašajo takšna vozila,« je izpostavila Cudermanova.

Poleg Kostkina je svečani trak prerezala turška veleposlanica v Sloveniji Aylin Tashan, ki je ponosna na uspešno sodelovanje s Slovenijo. Kot je povedala, jo veseli, da turška podjetja prepoznavajo potencial slovenskega poslovnega okolja, slovenska podjetja pa priložnosti, ki jih omogoča sodelovanje s Turčijo.

Odprtje novih proizvodnih prostorov podjetja PeK Automotive v Logatcu so pospremili Jernej Salecl z ministrstva za gospodarstvo, veleposlanica Turčije Aylin Tashan in zastopnik podjetja Mihail Kostkin. FOTOGRAFIJE: Dejan Javornik
Odprtje novih proizvodnih prostorov podjetja PeK Automotive v Logatcu so pospremili Jernej Salecl z ministrstva za gospodarstvo, veleposlanica Turčije Aylin Tashan in zastopnik podjetja Mihail Kostkin. FOTOGRAFIJE: Dejan Javornik
Pek Automotive je inovativno podjetje, ki izdeluje avtonomne kmetijske stroje za vsa opravila v sadovnjakih in vinogradih.
Pek Automotive je inovativno podjetje, ki izdeluje avtonomne kmetijske stroje za vsa opravila v sadovnjakih in vinogradih.
Župan Logatca Berto Menard je vesel vsake naložbe v občini, še posebno pa visokotehnološkega podjetja z visoko dodano vrednostjo.
Župan Logatca Berto Menard je vesel vsake naložbe v občini, še posebno pa visokotehnološkega podjetja z visoko dodano vrednostjo.
Odprtja se je udeležil tudi podjetnik Ivo Boscarol.
Odprtja se je udeležil tudi podjetnik Ivo Boscarol.

Zadovoljen je tudi župan Logatca Berto Menard. »Vesel sem vsakega podjetja, ki pride v naše kraje. Posebej vesel sem, ker gre za visokotehnološko podjetje z visoko dodano vrednostjo, saj je tudi pri nas vedno manj delovne sile. In če vidimo robote, ki strežejo po restavracijah in hotelih, potem je prav, da jih začnemo uporabljati tudi v kmetijstvu. Znanja se ne smemo braniti,« je poudaril župan Logatca. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije