NEBO SE JE RAZBESNELO

Supercelične nevihte zajele državo: toča v velikosti jajca, zaprta pomurska avtocesta (FOTO)

Slovenijo je dosegla hladna fronta.
Fotografija: FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
FOTO: Oste Bakal

Vremenoslovci agencije za okolje so izdali izredno opozorilo in zapisali, da bo v sredo pozno popoldne in zvečer naše kraje od severa dosegla hladna fronta. V sredo popoldne in zvečer ter v prvi polovici noči na četrtek je v severovzhodni Sloveniji zelo verjeten pojav krajevnega neurja s točo, sunki vetra in z nalivi, še dodajajo.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so na območju Celja, Gornje Radgone, Murske Sobote, Radencev in še v nekaterih krajih severovzhodne Slovenije zabeležili točo, posredovala so gasilska društva.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Toča v velikosti kurjega jajca je klestila zlasti v občinah Sveti Jurij ob Ščavnici, Gornja Radgona in Cerkvenjak ter tudi v soboški in beltinski občini na levem bregu reke Mure. Zaradi močnega neurja s točo je bil na pomurski avtocesti zaustavljen promet.

FOTO: Oste Bakal
FOTO: Oste Bakal
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook
FOTO: Oste Bakal
FOTO: Oste Bakal

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

»Severovzhodno Slovenijo pravkar prehaja sistem močnih superceličnih neviht. Lokalno nevihte spremlja zelo debela toča. Najhuje je na območju Prekmurja, Prlekije in Haloz!«

Spodaj si lahko ogledate zemljevid, na katerem je prikazana trenutna verjetnost toče. 

Grozijo tudi plazovi

Izredno opozorilo je izdal tudi geološki zavod in zapisal, da je zaradi napovedanega neurja in nalivov povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v severovzhodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Ob tem dodajajo, naj bodo prebivalci območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. »Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije.«

V četrtek bo na Primorskem ob šibki burji delno sončno. Drugod bo sprva pretežno oblačno, predvsem na Gorenjskem bo ponekod rahlo deževalo. Čez dan se bo delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 22 do 26, na Primorskem okoli 28 °C.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije