NATEČAJ

Še nekaj dni: Zbiramo najlepše pirhe Slovenije

Nagradili jih bomo v treh kategorijah, tradicionalni, moderni in otroški. Do 29. marca nam jih lahko prinesete tudi na uredništvo Slovenskih novic ali pošljete po pošti.
Fotografija: Velika noč bo 4. aprila. FOTO: Igor Modic
Odpri galerijo
Velika noč bo 4. aprila. FOTO: Igor Modic

Lanska velika noč ni bila slovesna kot leta prej. Papež Frančišek je velikonočni blagoslov podelil ljudstvu in svetu pred popolnoma praznim Trgom sv. Petra. Kljub temu pa se življenje ni ustavilo in tako kot lani bomo tudi letos ob podobnih ukrepih pripravili tradicionalni, že 25. natečaj za najlepše pirhe Slovenskih novic.

Agata Anžur iz Kopra je predlani izdelala morsko pisanko. Foto: Dejan Javornik
Agata Anžur iz Kopra je predlani izdelala morsko pisanko. Foto: Dejan Javornik

Razstave in prireditve, na katerih smo v preteklosti slavnostno podelili nagrade najboljšim umetnikom, zaradi ukrepov žal ne bo, vendar bomo vse prispele pisanice skrbno razstavili, da si jih bodo lahko etnolog prof. dr. Janez Bogataj in drugi člani strokovne ocenjevalne komisije pozorno ogledali in ocenili. In seveda bomo najlepše nagradili.


Svoje pirhe lahko pošljete na naslov:


Slovenske novice
Dunajska 5,
1000 Ljubljana,
s pripisom Za naj pirhe Slovenskih novic.


Zaradi protikoronskih ukrepov jih bo tudi letos mogoče fizično prinesti v uredništvo do vključno ponedeljka, 29. marca, dnevno od 9. do 14. ure (razen v soboto in nedeljo, 27. in 28. marca), na vhod z Likozarjeve 1, kjer bomo postavili mizo za brezkontaktno predajo. Obvezno imejte s seboj izpolnjeno prijavnico.
 

Marec je čas za ustvarjanje


Vremenoslovci napovedujejo še nekaj hladnih dni v marcu, preden bo tam okoli velike noči sonce že pokazalo svojo moč. Zato so prihajajoči dnevi kot nalašč za ustvarjanje pisank za domačo mizo, z barvicami, strgalom in voščenkami, morda si umislimo lepljenko, iznajdemo še neviden način krasitve. Možnosti je nešteto.

Odprtje razstave leta 2018 FOTO: Marko Feist
Odprtje razstave leta 2018 FOTO: Marko Feist


Tudi letos smo v natečaju ohranili tri kategorije. V tradicionalni so dovoljene pisanke kokošjih, gosjih in račjih jajc. Gre za ustvarjanje po tradiciji naših prednikov, ko so ob vsesplošnem pomanjkanju jajca obarvali v kopeli čebulnega perja, risbo pa izpraskali.

Podobo štiriperesne deteljice so denimo ustvarili tako, da so rastlino položili na jajce, ga zavili v papir in dali v kopel. Sok čebulnega perja se je tam malo manj prijel in nastale so čudovite silhuetne risbe.

Plastike ne maramo, čeprav nas obkroža in brez nje danes preprosto ne bi mogli. A še nedavno smo si težko predstavljali plastično pisanko. Danes je drugače. Druga, moderna kategorija je namenjena prav ustvarjanju, pri katerem lahko uporabimo prav vse materiale in načine. Na prejšnjih natečajih smo prejeli na desetine pisank iz stiropora, lesa, gline, zbitega in zlepljenega papirja, tudi kovinske, zavarjene.

Prav tako so dovoljeni vsi načini in materiali v otroški kategoriji, ki obiskovalce razstave vselej najbolj pritegne, saj otroška domišljija nima meja.
 

Bogate nagrade


Avtorji najlepših pirhov bodo poleg denarne nagrade in darilnih bonov podjetja Mercator prejeli zlate obeske Zlatarstva Mandić iz Murske Sobote, ki že leta sodeluje v natečaju za naj pirhe Slovenskih novic.

Spoštovane bralke in bralci, lepo vabljeni k sodelovanju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije