HEKERJI

Iz HSE sporočili, na koga se nanašajo podatki, objavljeni na temnem spletu

Posledice novembrskega kibernetskega napada na skupino Holdinga Slovenske elektrarne.
Fotografija: Posledice novembrskega kibernetskega napada na skupino Holdinga Slovenske elektrarne. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Posledice novembrskega kibernetskega napada na skupino Holdinga Slovenske elektrarne. FOTO: Leon Vidic/delo

Podatki, ki so bili pridobljeni v novembrskem kibernetskem napadu na skupino Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in objavljeni na temnem spletu, so po do zdaj zbranih informacijah nanašajo na skupino Premogovnik Velenje ter gradbeno družbo RGP za obdobje, ko je bila ta še del skupine Premogovnik Velenje, so sporočili iz družbe HSE.

Obstajajo znamenja, da so bili razkriti osebni podatki oseb

V krovni družbi enega od dveh energetskih stebrov v državi so v sporočilu za javnost zapisali, da se v zvezi z nedavnim kibernetskim napadom in objavo ukradenih podatkov na temnem spletu v javnosti pojavljajo napačne informacije, da naj bi šlo za občutljive podatke družbe HSE in osebne podatke njenih zaposlenih, vključno z osebnimi dokumenti.

Vsebino odtujenih podatkov sicer v HSE, kot so navedli, še preučujejo, in pri tem tesno sodelujejo tudi z vsemi pristojnimi ustanovami.

image_alt
Hekerji na spletu objavili del dokumentov iz kibernetskega napada na HSE

Glede na trenutno znano stanje obstajajo znamenja, da so bili razkriti tudi nekateri osebni podatki oseb, in sicer tisti, ki so se nahajali na strežnikih skupine Premogovnik Velenje in se tako nanašajo izključno na nekatere zaposlene družb iz skupine upravljalca velenjskega premogovnika in podjetja RGP.

Te družbe so po zagotovilih HSE že obvestile svoje zaposlene o ugotovitvah, tiste, katerih podatki so bili objavljeni, pa bodo družbe individualno obvestile, skupaj s priporočili za nadaljnje postopanje. Na voljo naj bi jim bila tudi ustrezna pomoč pri reševanju nastale situacije.

image_alt
Od HSE zahtevali odkupnino v bitcoinih, tam tega niso ne zanikali ne potrdili

Čeprav v HSE za zdaj niso naleteli na znake, da bi bili objavljeni osebni ali poslovni podatki katere od ostalih družb skupine HSE, zaposlene redno obveščamo o aktualnih zadevah, povezanih z napadom, in jim svetujejo dodatno previdnost, so še zapisali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije