SPORNI ZEMLJEVID

Italijani so si prilastili Koper, tako se je odzvala Slovenija

MZZ ostro obsoja objavo.
Fotografija: Sporna objava z zemljevidom. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Sporna objava z zemljevidom. FOTO: posnetek zaslona

LJUBLJANA – Potem ko je tržaški občinski odbornik Lorenzo Giorgi, član stranke Forza Italia nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija, ob dnevu italijanske republike na svojem facebook profilu delil zemljevid Italije z ozemljem, ki obsega tudi del Slovenije – prilastili so si tako slovensko obalo kot tudi zaledje –, se je odzvalo slovensko zunanje ministrstvo (MZZ).

»MZZ ostro obsoja objavo tržaškega občinskega odbornika Lorenza Giorgija, ki je prek družbenih medijev delil zemljevid, na katerem so italijanskemu ozemlju priključeni deli slovenske Istre in drugih slovenskih ozemelj. Stališča v smeri zgodovinskega revizionizma so v nasprotju s temeljnimi načeli evropske ureditve, tovrstna dejanja pa ne prispevajo k dobrososedskim odnosom in sožitju med narodoma. Republika Slovenija zavrača in obsoja ozemeljske zahteve, izražene v objavi, in pričakuje, da bodo politični predstavniki sosednje Italije ravnali v skladu s skupnimi evropskimi vrednotami in vladavino prava,« so zapisali v izjavi.

Posamezni italijanski politiki so že drugič v nekaj mesecih poskrbeli za zgražanje v Sloveniji in na Hrvaškem. Antonio Tajani je februarja na slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina, in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je vzklikal: »Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije