ZA OTROKE GRE

Inštitut 8. marec: Vsi osnovnošolci naj imajo brezplačna kosila (FOTO)

Vložili so predloga zakonov o osnovni šoli in šolski prehrani, s katerima želijo vsem osnovnošolcem zagotoviti brezplačna kosila.
Fotografija: FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
FOTO: Črt Piksi

Inštitut 8. marec je v državni zbor vložil predloga zakonov o osnovni šoli in šolski prehrani, s katerima želijo vsem osnovnošolcem zagotoviti brezplačna kosila.

Del brezplačne osnovne šole bi morala biti tudi brezplačna kosila, so poudarili. Podpise bodo zbirali v okviru kampanje Za otroke gre, ki so jo označili za najlepšo kampanjo na svetu.

»Eden od razlogov za takšno odločitev je, da mora biti osnovnošolsko izobraževanje skladno z zakonodajo brezplačno,« je pred vložitvijo predlogov zakonov poudarila Mojca Lukan. Ob tem je opozorila, da je osnovnošolsko izobraževanje v določenih delih kljub temu plačljivo, med drugim so plačljiva ravno kosila za otroke.

Direktorica Nika Kovač. FOTO: Črt Piksi
Direktorica Nika Kovač. FOTO: Črt Piksi

V inštitutu so po besedah direktorice Nike Kovač razmišljali, ali bi uvedbo brezplačnih kosil predlagali zgolj za otroke iz socialno ogroženih družin ali jih vzpostavili kot pravico za vse. Odločili so se za drugo možnost. »Ker se nam zdi pomembno, da zasledujemo cilj brezplačne osnovne šole in model nadomestka za prehrano pri redno zaposlenih – ta pripada vsem, ne glede na višino plače,« je dejala. Brezplačna kosila za vse otroke so obljubljena tudi v koalicijski pogodbi, je spomnila.

»Kot otrok ne razumeš, zakaj imajo nekateri stvari, ki jih tebi starši ne morejo nuditi«

Izkušnjo otrok iz materialno šibkejših družin v osnovnih šolah je predstavila Tanja Matijašević. Tudi sama izkušnjo življenja v družini, ki se je zaradi finančne stiske težko prebijala iz meseca v mesec. »Kot otrok ne razumeš, zakaj si drugačen, ne razumeš, zakaj imajo nekateri otroci stvari, ki jih tebi starši ne morejo nuditi,« je dejala in spomnila, da je brezplačna osnovna šola pravica vseh otrok. Meni, da v to pravico spada tudi brezplačna šolska prehrana.

Da bo predlog zakona obravnavan v državnem zboru, morajo zbrati vsaj 5.000 overjenih podpisov.

Predlog SDS je po njihovem tehnično slab

Predlog spremenjenega zakona o šolski prehrani, ki predvideva uvedbo brezplačnih kosil in subvencioniranih malic za osnovnošolce in dijake, je junija sicer vložila tudi poslanska skupina SDS, a je državni zbor 1. julija predlog na izredni seji zavrnil.

Predlog zakona poslancev SDS so sicer ocenili kot tehnično slab, je pojasnila Kovačeva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije